Mogu biti snite ili torta,kako vam se vise svida.
Jedino sto se mora paziti jesu kore koje u sebi nemaju brasno ,pa se lako kidaju,stoga ako se pravi veca torta ,dobro je peci cetvrtasti oblik,kako bi se kore pekle u cetvrtastom plehu od rerne i presjecale na pola,kao sto sam ja radila za jednog djecaka i njegovu Prvu Pricest
ili okrugla,tada sam radila pojedinacno svaku koru jer sam se plasila da je necu moci presjeci.
kora/biskvit
9 kom jaja
(samo bjelanca)
300 gr kokosa
9 kasikasecera
krema
9zumanjaka
200 grcokolade za kuhanje
200gr bijele cokolade
100 grsecera
250 gr maslaca
500ml vrhnja za slag/kuhanje
Priprema
Bjelanca sa secerom ulupati u cvrst snijeg.
Dodajte kokosovo brasno i lagano izmjesajte.
Masu istresti u pleh oblozen
papirom za pecenje i pecite u ugrijanoj rerni na 200C oko 10 minuta,da bude pecena i ostane bijela..ja sam je pustila da ipak malo dobije rumenila.
Pecenu i rashladjenu koru izrezite u cetiri trake.
Zumanjke sa secerom mutite na pari dok se ne pocnu zgusnjavati.
Sklonite sa serpice u kojoj je topla voda i uz povremeno mijesanje, ostavite da se ohladi.
U ohladjenu masu stavite maslac i mutite dok ne dobijete lijepu, kremastu, pufnastu masu.
Podijelite na pola,pa dodajte u jedan dio otopljenu bijelu cokoladu,umutite,a u drugi dio tamnu otopljenu cokoladu,umutite smjesu.
(cokolada ne smije biti vruca da se puter ne rastopi!)
(cokolada ne smije biti vruca da se puter ne rastopi!)
Sada slatko vrhnje ulupajte u slag i podijelite pola u bijeli dio,i drugu polovinu u tamni dio.
Kolac/snite,slazite i filujte kako vama odgovara..
Izvor: www.ruza123-cooking.blogspot.com