Sastojci:
1 kg šećera
250 ml mlijeka
100 gr oraha
Priprema:
Od kilogram šećera uzeti tri fildžana šećera i staviti u šerpu (najbolje bi bilo uzeti kakvu dobru šerpu sa debelim dnom) pa na električnu i pojačati na najveću temperaturu.Kašikom (najbolje drvenom) miješati dok se šećer ne istopi i ne postane karamelizovan.Zatim u to sipati mlijeko i miješati,ali pazite da se ne opečete.Dok se karamelizovani šećer istopi odma sipajte ostatak šećera i miješajte dok ne počne da ključa,kad počne da ključa i dalje miješajte ali od trenutka ključana računajte da kroz pet minuta ključanja skinete šećer,samo mora vam proći pet minuta da bi vam šećer bio mekši.Kada skinete šećer sa ringle nastavite mijesiti još jedno petnestak minuta,sve zavisi od brzine miješanja,pred samo istresanje šećera uspite orahe isjeckane i još malo mijesite.Ako se pitate kako će te znati da li je šećer gotov,jednostavno gledajte stranice šerpe,ako se počelo hvatati po stranicama odma ga izlijte inače teže je izliti ako ga previše ohladite miješajući.Tepsiju u koju ce te istresti šećer malo polijte vodom i izlijte vodu i zatim odma istresite pečeni šećer.Kad se malo ohladi šećer isjecite ga po želji na kocke.UZ kafu i mlijeko nema bolje slastice,vjerujte :
Izvor: http://magicnirecepti.blogspot.com/