Open top menu
petak, 30. svibnja 2014.




Neprocenjiv u kuhinji, ovaj neophodni dodatak svih soseva i preliva uzdiže ukus hrane svojim
jedinstvenim i baršunastim ukusom. Namazan na hleb ili u tartovima, on se topi u ustima,
obogaćuje predjela i glavna jela, a nezamenljiv je sastojak ukusnih deserata.


Sastojci:

120 g brašna


170 g šećera u prahu
5 jaja, 125 g putera
3 kašičice instant- kafe
3 kašike brendija

Priprema:

Iz 4 jajeta odvojite žumanca od belanaca, pa belanca umutite u čvrst sneg, a žumanca
penasto umutite sa 120 g šećera. Smesi od žumanaca dodajte brašno, a zatim energično
umešajte trećinu snega od belanaca. Potom nežnim pokretima umešajte preostali sneg od
belanaca.
Dobijenu smesu sipajte u kalup dimenzija 20x30 cm, prethodno obložen papirom za
pečenje i pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180˚C. Pečenu koru izvrnite na krpu
posutu s malo šećera, uklonite papir za pečenje i uvijte je u rolat. Ostavite je da tako
odstoji najmanje nekoliko minuta, pa je odmotajte.
Preostalo jaje umutite s preostalim šećerom u prahu i kuvajte na pari dok se ne zgusne.
Dodajte kafu razmućenu u brendiju, pa sklonite s vatre i nastavite da mutite dok se smesa
ne ohladi.


Omekšali puter stavite u sud i mutite ga mikserom da postane penast, pa u njega umešajte
krem od kafe.
Namažite pečenu koru smesom od kafe, urolajte i prebacite u frižider na par sati. Pre
posluženja rolat po želji možete posuti šećerom u prahu.

Izvor: www.b92.net

Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian