
Priprema biskvitnih kora:
Bademe peći u plitkom plehu na 120 stepeni oko 10 minuta. Samleti ih u
procesoru sa 30 grama šećera u prahu. Zagrejati rernu na 220 stepeni.
Pripremiti plići četvrtasti kalup za pečenje (24 x 36 cm) obloživši ga namašćenim
papirom za pečenje, tako da papir prelazi preko rubova kalupa oko 2 cm.
Brašnom upiti višak masnoće sa papira.
Najvećom brzinom miksera lupati cela jaja 2-3 minuta, tj. dok im se zapremina
ne utrostruči. Smanjiti brzinu miksera i dodati mlevene bademe i 100 grama
šećera u prahu. Kratko mešati da bi se bademi sjedinili s jajima, pa dodati
brašno uz prosejavanje. Lagano ga umešati. Penasto ulupati belanca
srednjom brzinom miksera. Dodati prašak za pecivo, prstohvat soli i mutiti
1-2 minuta. Dodati kristal šećer i ulupati čvrst, ali ne i suv sneg. Belanca
postepano dodati u smesu s bademima i potpuno ih umešati najmanjom
brzinom miksera. Na kraju, u smesu za biskvit dodati otopljen pa ohlađen
puter i umešati. Izliti smesu u pripremljeni kalup i poravnati gornju površinu.
Peći oko 10 minuta, tako da dobije svetlozlatnu boju (paziti da ne porumeni
previše). Ohladiti u kalupu 10 minuta, a zatim ga pomoću papira prevrnuti
na rešetku i potpuno ohladiti na sobnoj temperaturi.
Priprema sirupa:
Rastvoriti granulat espresa u kašiki vode. U posudi sa debljim dnom u 1
dl vode umešati šećer i pustiti da proključa uz mešanje. Kada proključa,
pustiti da kuva 5-6 minuta, tako da se dobije gust sirup. Skloniti s vatre i
dodati konjak i kafu. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Priprema krema:
Rastvoriti granulat espresa u 1 kašiki vode. U maloj posudi umešati 75 grama
šećera u 0,5 dl vode. Pustiti da proključa uz mešanje, a zatim kuvati bez
mešanja nekoliko minuta dok se sirup ne zgusne. U međuvremenu, lupati
žumanca srednjom brzinom miksera oko 2 minuta. Lagano dodati vruć sirup.
Mešajući bez prekida dodati kafu u krem dok se potpuno ne ohladi, oko 5 minuta.
Naseckati puter na listove (5-6) i postepeno ga dodati i potpuno umešati u
krem, tako da krem bude gladak i gust. Krem hladiti u frižideru oko 30 minuta.
Priprema glazure:
Krupno narendati čokoladu i odvojiti 2 kašike.Otopiti puter i svu preostalu
čokoladu u posudi sa debljim dnom. Skloniti sa vatre i umešati još 2 kašike
čokolade u glatku i sjajnu glazuru. Ohladiti na sobnoj temperaturi.
Slaganje torte:
Podeliti biskvit na 2 kore. Postaviti prvu koru na četvrtasti stakleni tanjir.
Preliti polovinu sirupa preko kore, a zatim premazati kremom. Poklopiti
drugom korom. Preko druge kore preliti ostatak sirupa.Hladiti u frižideru
oko sat vremena.Zagrejati glazuru, tako da može da se razmaže i bogato
glazirati ohlađenu tortu. Izrezati je na 12 kocki. Svaku kockicu ukrasiti šlagom
iz šprica i na vrh staviti pralinu. (torterecepti.rs)