Open top menu
subota, 28. lipnja 2014.



Već sam pričala nadugačko i naširoko na ovu temu u receptu za burek, al' mi se nekako učinilo
zgodnim da napravim jedan zaseban post, budući da ga već imam kad su u pitanju kore za
Mađaricu, a gnjavila sam i sa različitošću kora za pitu i burek u odnosu na kore za gibanicu, pa
da to ovde razradim i pokažem do kraja :) Jer, gre'ota je da jedna ovako lepa, zanimljiva i
nadasve plodonosna rabota padne u zaborav, a sve zbog straha da je to "teško, dugotrajno,
komplikovano i praktično - neizvodljivo". A i taman se ukazala zgodna prilika da sve lepo uslikam,
jer sam za ručak pravila burek. :)
Ukratko, pitu sam naučila da razvlačim - sama :) Saveti mojih dveju baba, koje su celog života
razvlačile kore, nisu baš mnogo pomogli, budući da su sva objašnjenja bila vrlo relativna i, u
najmanju ruku, oprečna :) "Umesiš testo "mekano" (koliko mekano? odgovor - hm... pa
mekano!:)), jufku spljoštiš/ne spljoštiš da se brže odmori, dok odmara premazuješ je/ne
premazuješ masnoćom da se ne stvori korica, oklagiju koristiš ili ne" i tako dalje... Sve dok ja
nisam zasukala rukave, sve lepo premerila i pronašla metod koji uvek daje dobre rezultate, pa
nema izgovora tipa - loše brašno, zato kora puca ili je pita žvakiljava il' šta već sve može da je
snađe :) Niste se ranije usuđivali da razvlačite kore? Nakon što pročitate ostatak teksta, nadam
se da više nećete oklevati ni čas! ;)


Sastojci:
dole navedeni sastojci su za tri jufke, odnosno tri kore, što je dovoljno za ručak za jednu
"ješnu" četvorčlanu porodicu i da ostane još malko za užinu :)) Ako Vam treba samo jedna
jufka ili dve - srazmerno smanjite sastojke. Dakle, za jednu jufku treba 200ml tople vode i
nešto malo manje od 300g brašna, neka bude 280g :)
600ml tople vode
850g mekog brašna
2 kašikice soli
masnoća po izboru (ulje, raskravljena mast...)

Postupak:
1. U posudu za mešenja testa sipati mlaku vodu. Dodati jedan deo brašna, zatim so, pa
meseći testo dodavati ostatak brašna. Testo mesiti sve dok ne postane kompaktno i
glatko. To je, vremenski, cca 5min. efektivnog mešenja testa.


2. Umešeno testo istresti na nabrašnavljenu radnu površinu, lagano ga posuti brašnom, pa
podeliti na tri jednaka dela i oblikovati tri manje okrugle jufke. Staviti ih na čistu, suvu,
nabrašnavljenu krpu, pokriti drugom krpom i ostaviti da odmaraju 30min



3. Po stolu rasprostrti čist, platneni stolnjak. Ako je stolnjak od nekog grubljeg platna, koliko
god čudno zvučalo - rasprostrt stolnjak ispeglajte, tako da nema šavova na sredini :) Kad
testo budete tanjili oklagijom, na tim šavovima (opet kažem, ako je platno grublje) će se
istanjiti više nego na ostalim mestima i kad počnete da ga razvlačite rukama - pucaće.
4. Na sredinu stolnjaka posuti brašno u obliku kruga prečnika, recimo, 50ak cm. Na sredinu
brašnavog kruga staviti jednu jufku, blago je posuti brašnom, pa je rastanjiti oklagijom
koliko god je moguće. Oklagijom radite samo dok može, nemojte previše forsirati, kad
vidite da oklagija više ne radi pos'o, odložite je sa strane. Proverite da li su se ivice testa
zalepile za stolnjak, ako jesu, samo ih pažljivo odlepite i deo testa koji se lepi nabrašnavite
odgore i odole. Ostavite testo, ovako polurazvučeno, da odmori još cca 5min.





5. Dalje se testo razvlači rukama, ali pre toga... U ovoj fazi testo možete premazati
masnoćom, tako što ga prelijete sa nekoliko kašika ulja ili raskravljene masti i lepo
razmažete rukom po celoj površini testa. Testo će se jako lepo razvlačiti, međutim... Kad
razvlačite namašćeno testo, neizbežno je da zamastite i ruke do lakta :) Onda često
zamastite i odeću, kad je očešete tako "podmazanim" rukama :) Sve u svemu - malo je
bezveze :) Tako da testo možete da razvlačite i bez prethodnog premazivanja ikakvom
masnoćom. I jedna i druga metoda imaju svoje malecke prednosti i mane. Kada razvlačite
namašćeno testo, zamastite još štošta okolo, ali površina testa bude glatka. Ova druga
metoda je "čistija", ali se po površini testa stvori tanka korica, koja ničemu ne smeta i nigde
se ne oseti, jedino vizuelno ne izgleda posebno lepo (rastanjeno testo deluje malo
hrapavo - što se vidi na slikama). Ako se ipak odlučite da premažete testo masnoćom pre
razvlačenja rukama, uradite to pre onog odmora od 5min., na način kako sam gore
opisala.
6. Dakle, pre ove digresije, stali smo kod testa koje je razvučeno oklagijom, po želji jeste ili
nije premazano masnoćom i otišlo je na petominutni odmor :) Sad, najzanimljiviji deo! :)
7. Zavucite šake ispod testa, skroz do sredine, tako da dlanovima budu okrenute ka stolu i
blago skupljene. Povucite ruke lagano ka sebi i istovremeno ih blago raširite, pa spustite
testo na sto, izvlačeći ruke ispod njega. Ovaj pokret ponavljajte idući u krug oko testa 
odnosno oko stola na kom se testo nalazi. Prvo se potrudite da sredina kore bude lepo
razvučena, a zatim krenite ka obodu kore. Posle svakog kruga, kora će biti sve veća i sve
tanja.



8. Kada ste koru već razvukli na veličinu stola, krajeve lagano razvucite preko ivica i
doslovno ih zakačite za uglove stola. Ako se tokom rada ponegde pojavi neka rupica -
ništa strašno


9. Neke domaćice krajeve kora kidaju, pa ih kasnije malo razvuku i isprže, pa posluže uz
jogurt, kiselo mleko i sl., ja nisam jedna od njih :) Krajeve kora takođe pažljivo razvucite
vrhovima prstiju (ja to radim kružeći oko stola u čučećem položaju :)). Kad ste rastanjili
krajeve, zvanično ste i završili sa razvlačenjem kore! :) Ako imate vremena (ja uglavnom
nemam :)), ostavite je tako razvučenu na stolu da se prosuši 15-20min., ako ne, samo
nastavite dalje.

10. Pred sobom imate veeeliku, savršenu, prozirno tanku koru i možete od nje da napravite
baš svašta!! Burek, slatku ili slanu pitu, da režete komade, pa pravite suvu pitu... Ali da ne komplikujem dodatno, koncentrisaću se na burek ili neku pitu. Dakle, u slučaju da dalje
pravite jedno od ova dva, postupićete ovako.



11. Ukoliko koru pre razvlačenja rukama (u koraku 5.) niste premazivali masnoćom, uradite to
sada. Ja nekada koristim ulje, nekada raskravljenu mast, a u nekim slučajevima, kad na
ovakav način razvlačim kvasno testo, kao masnoću koristim rastopljeni maslac ili margarin.
Grabite masnoću kašikom i prelivajte koru. Koliko ćete masnoće potrošiti, stvar je ukusa.
Da bi pita, odnosno burek bio lep, koru treba fino zamastiti :) Ne baš da pliva u masnoći,
ali da bude ravnomerno ispolivana.


12. Prelili ste koru masnoćom, sad krajeve kore koji vise preko ivice stola, pomoću stolnjaka,
preklopite ka sredini, tako da kora dobije oblik i veličinu stola. I ove preklopljene krajeve
malo isprelivajte masnoćom.


13. Dalje ćete koru nadevati po želji. Ako pravite pitu, zarolaćete je pomoću stolnjaka, pritom
povlačeći stolnjak ka sebi, kako pitu ne biste "srolali" sa stola na pod :) Ako pravite burek,
ispreklapaćete koru kako je opisano u receptu.
14. Srećno i uživajte!! ;) 

Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian