Schwarzwald torta poznata je nadaleko. Spoj čokolade, slatkog vrhnja i višanja malo koga će ostaviti ravnodušnim. U vrućim danima, kada zaziremo od pećnice da bi ispekli malo biskvita za tortu, zašto ne bismo uživali u istim okusima – sladoleda!
Sastojci:
Podloga od keksa
20 dag Petit keksa
3 jušne žlice šećera
2 jušne žlice vode
5 dag čokolade za kuhanje
2 žlice maslaca
Sladoled od vrhnja
3 dl vrhnja za šlag
1,5 dl kiselog vrhnja
2 paketića Bourbon vanilin šećera
10 dag šećera u prahu
Sladoled od čokolade
3 dlvrhnja za šlag
0,5 dl mlijeka
5 dag čokolade za kuhanje
10 dag sećera u prahu
mala žlicaruma
Dodatak
3 žlice pekmeza ili džema od višanja
2 dl vrhnja za šlag
naribana čokolada
par višanja
Priprema
Za početak pripremite dvije jednake, šire plastične posude i obložite ih prozirnom folijom.
1
Sladoled od vrhnja
Istucite vrhnje za šlag u čvrsti šlag.
2
Kiselo vrhnje dobro izmiješajte sa šećerom u prahu i vanilin šećerom.
3
Pažljivo žlicom u kiselo vrhnje umiješajte šlag i ujednačite smjesu.
4
Smjesu pretresite u jednu od posuda i stavite u zamrzivač
5
Sladoled od čokolade
Rastopite na pari čokoladu za kuhanje s mlijekom i šećerom u prahu. Ostavite da se ohladi. Dodajte rum. Povremeno promiješajte da ostane kremasto.
6
Vrhnje za šlag istucite u čvrsti šlag, pa dodajte miješajući žlicom ohlađenoj čokoladnoj smjesi. Ujednačite smjesu i pretresite u drugu posudu, pa i nju stavite u zamrzivač.
Sladoledi se trebaju dobro rashladiti i očvrsnuti prije slaganja torte, pa neka stoje u zamrzivaču barem 4-5 sati.
7
Podloga od keksa
Kekse sameljite.
8
Od vode i šećera ukuhajte sirup pa u njemu rastopite čokoladu i maslac.
9
Čokoladni sirup dodajte u kekse i dobro promiješajte.
10 sladoledna schwarzwald torta/slika/356683/
Smjesu podijelite na pola. Svaku polovicu na komadu folije oblikujte u “kore” prema veličini kalupa u kojem ćete složiti tortu. Neka se ohlade prije slaganja torte
11
Torta
Kalup za tortu obložite prozirnom folijom. Žlicom najprije u kalup pažljivo natisnite čokoladni sladoled. Na sladoled nanesite sloj od 3 žlice džema ili pekmeza od višanja, te stavite jednu koru od keksa. Zatim na to pažljivo natisnite sladoled od vrhnja i prekrijte drugom korom. Lagano pritisnite da se svi slojevi lijepo spoje.
Kalup stavite u zamrzivač neka stoji još najmanje 2-3 sata. Nakon toga tortu pretresite na tanjur (po mogućnosti plastična podloga za tortu da se može ostatak vratiti u zamrzivač!), uklonite foliju, ukrasite čvrstim šlagom i ribanom čokoladom, a po želji i ponekom višnjom.
12 Sladoledna Schwarzwald torta - zadnji put :))/slika/1089093/
Varijante
Umjesto običnog sladoleda od vrhnja kako stoji u receptu, možete upotrijebiti sladoled od višanja s vrhnjem, a čokoladni sladoled iz recepta možete zamijeniti mliječnim kakao sladoledom i poigrati se s redoslijedom slaganja
Posluživanje
Tortu od sladoleda i nakon ukrašavanja možete vratiti u zamrzivač do posluživanja. Poslužite brzo da se ne topi previše, a ostatak držite u zamrzivaču. Zamrznuta može stajati i dulje vrijeme. Stoga nije loše, obzirom na trajanje hlađenja, pripremiti ju i koji dan ranije.
Izvor: http://www.coolinarika.com/
ponedjeljak, 2. lipnja 2014.