Open top menu
ponedjeljak, 2. lipnja 2014.

Schwarzwald torta poznata je nadaleko. Spoj čokolade, slatkog vrhnja i višanja malo koga će ostaviti ravnodušnim. U vrućim danima, kada zaziremo od pećnice da bi ispekli malo biskvita za tortu, zašto ne bismo uživali u istim okusima – sladoleda!





Sastojci:

Podloga od keksa

 20 dag Petit keksa  
3 jušne žlice šećera  
2 jušne žlice vode 
5 dag čokolade za kuhanje  
2 žlice maslaca

Sladoled od vrhnja

 3 dl vrhnja za šlag  
1,5 dl kiselog vrhnja 
 2 paketića Bourbon vanilin šećera  
10 dag šećera u prahu



Sladoled od čokolade

 3 dlvrhnja za šlag 
 0,5 dl mlijeka  
5 dag čokolade za kuhanje  
10 dag sećera u prahu  
 mala žlicaruma

Dodatak


 3 žlice pekmeza ili džema od višanja 
 2 dl vrhnja za šlag   
naribana čokolada   
par višanja

Priprema

Za početak pripremite dvije jednake, šire plastične posude i obložite ih prozirnom folijom.
1
Sladoled od vrhnja  
Istucite vrhnje za šlag u čvrsti šlag.

2
Kiselo vrhnje dobro izmiješajte sa šećerom u prahu i vanilin šećerom.
3
Pažljivo žlicom u kiselo vrhnje umiješajte šlag i ujednačite smjesu.
4
Smjesu pretresite u jednu od posuda i stavite u zamrzivač

5
Sladoled od čokolade
Rastopite na pari čokoladu za kuhanje s mlijekom i šećerom u prahu. Ostavite da se ohladi. Dodajte rum. Povremeno promiješajte da ostane kremasto.
6
Vrhnje za šlag istucite u čvrsti šlag, pa dodajte miješajući žlicom ohlađenoj čokoladnoj smjesi. Ujednačite smjesu i pretresite u drugu posudu, pa i nju stavite u zamrzivač.
Sladoledi se trebaju dobro rashladiti i očvrsnuti prije slaganja torte, pa neka stoje u zamrzivaču barem 4-5 sati.
7
Podloga od keksa 
Kekse sameljite.
8
Od vode i šećera ukuhajte sirup pa u njemu rastopite čokoladu i maslac.
9
Čokoladni sirup dodajte u kekse i dobro promiješajte.
10 sladoledna schwarzwald torta/slika/356683/
Smjesu podijelite na pola. Svaku polovicu na komadu folije oblikujte u “kore” prema veličini kalupa u kojem ćete složiti tortu. Neka se ohlade prije slaganja torte
11
Torta 
Kalup za tortu obložite prozirnom folijom. Žlicom najprije u kalup pažljivo natisnite čokoladni sladoled. Na sladoled nanesite sloj od 3 žlice džema ili pekmeza od višanja, te stavite jednu koru od keksa. Zatim na to pažljivo natisnite sladoled od vrhnja i prekrijte drugom korom. Lagano pritisnite da se svi slojevi lijepo spoje. 
Kalup stavite u zamrzivač neka stoji još najmanje 2-3 sata. Nakon toga tortu pretresite na tanjur (po mogućnosti plastična podloga za tortu da se može ostatak vratiti u zamrzivač!), uklonite foliju, ukrasite čvrstim šlagom i ribanom čokoladom, a po želji i ponekom višnjom.
12 Sladoledna Schwarzwald torta - zadnji put :))/slika/1089093/
Varijante
Umjesto običnog sladoleda od vrhnja kako stoji u receptu, možete upotrijebiti sladoled od višanja s vrhnjem, a čokoladni sladoled iz recepta možete zamijeniti mliječnim kakao sladoledom i poigrati se s redoslijedom slaganja
Posluživanje

Tortu od sladoleda i nakon ukrašavanja možete vratiti u zamrzivač do posluživanja. Poslužite brzo da se ne topi previše, a ostatak držite u zamrzivaču. Zamrznuta može stajati i dulje vrijeme. Stoga nije loše, obzirom na trajanje hlađenja, pripremiti ju i koji dan ranije.



Izvor: http://www.coolinarika.com/
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian