Open top menu
četvrtak, 3. srpnja 2014.


Lagana, osvježavajuća torta za ljubitelje malina i kreme od mascarponea i bijele čokolade :)

Sastojci
     4 jaja
     4 kašike šećera
     1 vanilin šećer
     4 kašike brašna
     1 prašak za pecivo
     500 gr. mascarpone sira
     500 ml. vrhnja za šlag
     150 gr. šećera u prahu
     200 gr. bijele čokolade
     300 gr. malina
     100 gr. šećera
     1 dcl. vode
     1 vanilin šećer
     1 želatin

Priprema


    KORA:

    Umutiti bjelanjca u čvrst snijeg. Žumanjke u posebnoj posudi izmiješati sa kristal šećerom, vanilin šećerom, brašnom i praškom za pecivo. Spojiti bjelanjca sa smjesom od žumanjaka. Sve zajedno ručno izmiješati. Peći 15-20 min (ovisi o pećnici) na 180 stepeni. Nakon pečenja koru ostaviti da se hladi na rešetki.

     KREMA OD MASCARPONEA I BIJELE ČOKOLADE:

    Izlomljenu bijelu čokoladu otopiti zajedno sa 2 dl vrhnja za šlag na pari. Kada se krema ohladi izmiješati je dobro sa električnom mješalicom i ručno umiješati dodati ostatak umućenog šlaga zajedno sa mascarpone sirom i šećerom u prahu.

    KREMA OD MALINA:

    Maline prokuhati sa vodom i šećerom, potom dodati vanilin šećer i kuhati nekoliko minuta. Ostaviti da se ohladi ali ne previše (kada bude mlako dodati otopljenu želatinu).
 Red slaganja: kora, bijela krema, krema od malina, bijela krema, kora, bijela krema, kora, bijela krema, šlag i dekoracija po želji!!! Dosta bijele kreme :) zato i jeste krem torta!



Izvor: www.coolinarika.com
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian