Open top menu
petak, 1. kolovoza 2014.


Volim peciva sa lisnatim testom ali ne volim kad moram puno vremena da provedem u kuhinji. Pre nekoliko godina sam isprobala lisnato testo sa Coolinarike koje mi se jako dopalo i gotovo je za sat vremena. Napravite ga i čuvajte u zamrzivaču, kad vam je potrebno,tu je.






Sastojci:
400 g sve namenskog brašna  + 50 g za doradu testa
50 g brašna za hleb
1 veliko jaje
1 kašika ulja
1 kašika sirćeta/ocat
1 kašičica šećera
pola kašičice soli
250 ml tople vode
200 g ledenog putera 
Priprema:
Puter podeliti na 4 po 50 g svako parče, ali gledajte da vam je u celom komadu, lakše se renda i ostaviti u zamrzivač dok vi pripremite testo.

U posudu za mešenje prosejati oba brašna i dodati jaje,so,šećer,sirće i toplu vodu i sve zamesiti. Isipati na pobrašnjenu radnu površinu i umesiti meko i glatko testo,koje se ne lepi za ruke.
Oblikovati u kuglu i vratiti u posudu za mešenje, posuti sa brašnom i ostaviti da se testo odmara oko pola sata.
Odmoreno testo premesiti ponovo i oblikovati u kuglu.Testo podeliti na 4 dela

i svaku četvrtinu ponovo premesiti i oblikovati u manju kuglu.

Blago pobrašniti radnu površinu i svaku kuglu rastanjiti što tanje možete, jer što je testo tanje, bolje će se listati,pomažite se sa po malo brašna, da vam se testo ne lepi.


Uzeti jednu kocku smrznutog putera i izrendati preko testa na sitnu stranu.
Sada uzmite oklagiju sa kojom ste tanjili testo, prebacite početak preko oklagije i motajte testo na oklagiju blago vukući testo prema vama, dok ga motate.

Pobrašnite blago radnu površinu i umotano testo valjajte malo zajedno sa oklagijom, da razvaljate puter na testu.



Oštrim nožem raseći testo po dužini oklagije......

i veoma pažljivo odvojiti testo od oklagije.

Tako dobiveno testo preklopiti prvo jednom stranom do sredine testa i onda drugu stranu preko prve poklopljene strane, da dobijete kocku.

Nežno razvaljati tu kocku i stranice, na kojima se vidi puter ponovo preklopiti jednu preko druge.

Ako je tersto dobro umešeno trebate videti mehuriće po njemu.

Tako uraditi i sa preostalim testom, zaviti u najlon i ostaviti da se malo odmori u frižideru, ili ako ga ne koristite odmah,ostaviti u zamrzivač i po potrebi vaditi testo. 

Ovo je mala količina testa, oko 700 g ili malo više, nisam merila. Jedno pakovanje vam je dovoljno za 6 malih peciva.Po želji možete praviti i samo dva..u zavisnosti koliko vam je potrebno.

Ja sam pravila i slatka i slana punjenja i fantastično je ...evo nekoliko slika šta je napravljeno od ovog testa

Ovo je pravljeno pre nekoliko godina


a ovo je pravljeno skoro.

Prijatno!!!!!

Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian