Open top menu
četvrtak, 7. kolovoza 2014.

Vrijeme je za jedan super i jednostavan recept za sve ljubitelje poslastica gdje glavnu riječ ima cimet! Fantastično će ići uz čašu toplog mlijeka, kafe ili tople čokolade. Evo kako je napraviti, korak po korak:

Sastojci za tijesto (za jednu pletenicu)

2 šolje brašna
Pola kašičice soli
Pola šolje toplog mlijeka
1 kašika kvasca
1 žumance
1 kašika šećera
30g maslaca

Sastojci za fil



50g maslaca (rastopljenog)
4 kašike šećera
3 kašičice cimeta

Priprema:

1. Pomiješajte kvasac, šećer i mlijeko i pustite da ostoji par minuta, dok se kvasac i cijela smjesa ne zapjene. Dodajte žumance, onda istopljeni maslac, zatim brašno i sol i mijesite u oblik loptice. Stavite je u posudu, pokrijte je i ostavite na neko toplo mjesto u sobi; ostavite da ostoji oko 1 sat, odnosno dok loptica ne postane duplo veća.
2. Pećnicu zagrijte na 200 stepeni. Radnu površinu pospite sa malo brašna i izvaljajte tijesto do debljine od 1cm. Premažite rastopljenim maslacem i pospite smjesom šećera i cimeta. Zarolajte tijesto i uradite s njim onako kako je prikazano na slici ispod. Pažljivo stavite u tepsiju, na masni papir za pečenje.
3. Površinu pletenice premažite ostatkom rastopljenog maslaca i još malo (po želji) pospite mješavinom cimeta i šećera. Pecite 30 do 35 minuta, odnosno dok površina ne poprimi zlatno-smeđu boju. Nakon 25 do 30 minuta smanjite temperaturu pečenja na 170 – 175 stepeni. Gotovu pletenicu možete posuti šećerom u prahu.
(A.S./Namirnice.ba)

Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian