Open top menu
utorak, 26. kolovoza 2014.

Ovaj kolac privuci ce vasu paznju tek kad ga servirate jer, unutrasnjost kolaca krije lijepe, naizmjenicno braon i bijele strafte koje asociraju na zebru. Zbog tih sara je i dobio naziv "zebra kolac"!









Sastojci

    1 cup= 1 solja od 2 dcl
     4 kom jaja (sobne temperature)
     1 cup ulja
     1 cup mlijeka (sobne temperature)
     2 cup brasna
     2 supene kasike kakaa
     1 kesica vanilije
     1 kesica praska za pecivo
     1 cup secera



Priprema

Težina:
    Jednostavno

    1 prvo pripremite kalup u koji cete slagati zebru /slika/78084/
    Prije nego pocnete praviti ovaj kolac, kalup premazite masnocom i pospite brasnom a zatim miksajte jaja sa secerom kao za tortu.
    2
    Dodajte mlijeko i ulje i nastavite sa miksanjem.
    3 masa treba da je ove gustine /slika/78082/
    U posebnoj zdjeli pomijesajte brasno, prasak za pecivo i vanilija secer i postepeno uz lagano mijesanje mikserom, dodajite ulupanoj smjesi. Vodite racuna da vam masa ne padne!
    4
    Podijelite masu na dva dijela. U jedan dodajte kakao prah (razmutite ga sa dvije kasike kipuce vode) a drugi ostavite bijel.
    5 pocetak slaganja zebre /slika/78081/

    Stavite tri kasike bijele mase na sredinu kalupa, preko nje tri kasike braon mase, nastavite naizmjenicno dok ne utrosite obje.
    Masu nije potrebno razmazivati po kalupu, niti kalup tresti, sama ce se siriti!
    6 pecena zebra /slika/78078/
    U zagrijanu rernu (180’) ubacite kalup i pecite oko 40 minuta ili dok se kolac ne ispece.
    Peceni kolac pospite prah secerom i rezite potpuno hladno.

Posluživanje

Kalup za kolac moze biti dublja serpa sa ravnim stranicama, 24 cm, a ne kao ovaj moj za tortu. Kolac nije visok kao kod domacice gdje sam ga prvi put probala (zahvaljujem na receptu) sto je razlog slabo izrazenim prugicama.
Jos jedna verzija zebre
jos jedna slicica i ova

Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian