Open top menu
petak, 12. rujna 2014.



Ona je neizostvani dio svake kuhinje, jer se može upotrijebiti na mnogo načina. Donosimo vam neke od najboljih.



     Omekšajte smeđi šećer tako što ćete komade zamotati u foliju. Stavite pet minuta u rernu zagrijanu na 150 stepeni. Šećer će se vratiti u prvobitno stanje i možete ga koristiti za kafu kao i za omiljene kolače.


    Kako bi vam hljeb, štrudla i pecivo ostali svježi do dolaska gostiju, nakon pečenja ih umotajte u aluminijumsku foliju.
    Vratite sjaj omiljenom escajgu na sledeći način: dno šerpe prekrijte folijom, naspite vodu te dodajte dvije kašike soli. Escajg “uronite” u ovu mješavinu i sačekajte tri minute. Izvadite, pričekajte da se osuši pa izglancajte pamučnom krpom.
    Napravite “lopticu” od folije i njom izribajte šerpe, tave i rešetke od roštilja.
    Očistite nakit tako što ćete dno šerpe prekriti folijom, napuniti vodom i dodati prašak za veš. Potopite ga u vodu i ostavite pet minuta. Nakon toga isperite i ostavite da se osuši. Vaš nakit će biti kao nov.
    Olakšajte peglanje tako što ćete dasku prekriti folijom. Nakon toga stavite navlaku na dasku za peglanje. Na ovaj način ćete peglati istovremeno obje strane i uštediti dragocjeno vrijeme.
    Očistite peglu tako što ćete par puta preći preko aluminijumske folije.
    Presavijte foliju par puta pa je isijecite makazama. Na ovaj način ćete naoštriti i najtuplje makaze.
    Da biste zaštitili biljke od insekata, među njih ubacite komadiće alu folije.
    Napravite improvizovani poklopac za šerpu tako što ćete foliju staviti preko šerpe te stisnuti uz rubove.
    Zaštitnik kolača i pita
    Da biste spriječili da torte, kolači ili kore za pitu zagore, folijom obložite tepsiju i na pola pečenja prekrijte jelo njom.
    Kao gril-pomoćnik
    Kad koristite gril, radi koncentracije toplote i čuvanja od hlađenja, stavite list folije preko roštilja na deset minuta. Skinite foliju neposredno pre kuvanja, savijte je u loptu i koristite kasnije da sklonite ostatke s rešetke ili pepeo sa grila.
    Za bolji TV signal
    Ako se vaš DVD plejer nalazi na vrhu televizora, a slika je nejasna, možda je došlo do spajanja dva elektromagnetna polja. Stavite list folije između aparata i smetnje će nestati.
    Zaštita od farbe
    Kad farbate vrata, folijom zaštitite brave i ostale dijelove koje ne farbate. Bez obzira na to oko čega ste je omotali, ona ostaje čvrsto na mestu dok se posao ne završi
    Ispucalo ogledalo
    Ako imate staro ogledalo koje je prepuno pukotina i senki koje su nastale otpadanjem pozadinske boje, osvežite ga tako što ćete na pozadinu ogledala staviti sjajnu stranu alu-folije (pazite da je ne izgužvate) i sve zajedno vratite u okvir i pričvrstite.
    Baterija gubi kontakt
    Ako vam u nekom aparatu baterija gubi kontakt, što je vrlo često nakon duže upotrebe, jednostavno odsecite komadić alu-folije, presavijte je nekoliko puta i stavite između baterije i kontakta.
    Uvijek čist kamin


    Volite da se grijete uz kamin, ali vas mrzi da čistite pepeo? Na dno kamina postavite više slojeva alu-folije i tek onda stavite drva. Kad drva izgore, samo pokupite foliju, i to je to.
    Odstranjivač nabora na odeći pri peglanju
    Da biste otklonili nabore sa svile, vune i vještačke svile i sa stvari koje ne smiju da dođu u direktan kontakt s peglom, stavite komad folije na dasku za peglanje, preko nje odjeću, a preko odjeće ponovo foliju. Pritisnite dugme za paru i pređite peglom nekoliko puta tri do četiri centimetra iznad tkanine. Uz toplotu koja zrači s folije moći ćete da uklonite sve neravnine.
    Poboljšajte efikasnost radijatora
    Izrežite karton veličine radijatora i presvucite ga alu-folijom. Postavite je između radijatora i zida, a toplota će se od folije odbijati nazad u prostoriju.

Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian