Open top menu
utorak, 9. rujna 2014.

Baklava je tradicionalno jelo na Balkanu, kao i na Orijentu. Smatra se da porijeklo ima iz Armenije, ali zbog mnogobrojnih varijacija, postoje pretpostavke da potiče iz Arabije, kao i iz Grčke.


Potrebno:

Jedan kilogram tankih kora, 800 grama oraha (može manje a još bolje više), 100 grama prezli, 200 grama suvog grožđa, kilogram i još 100 grama šećera, pola litre i još malo ulja.
Pomješati samljevene orahe, prezle, suvo grožđe, malo šećera i malo ulja.Priprema:

Pouljiti pleh, redati kore po dvije tri jednu preko druge pa preko njih ravnomjerno raspoređivati prethodno pripremljen nadjev. Kada je sve poredano isjeći na kocke baklavu i preliti odozgo sa pola litre ulja koje se mora ravnomjerno rasporediti. Ulje se maže da se kore ne bi podizale. Staviti u vruću rernu, smanjiti toplotu na 180 stepeni i peći oko pola sata ali uz stalno provjeravanje da gornje kore ne pregore. Ako vidite da će pregorjeti stavite alu foliju preko i nastavite da pečete.

Preliv:

Istovremeno skuvati sljedeći preliv:
1 l vode, 1kg šećera, 1 limun koji se oljušti i cijeli ubaci. Sve se ovo kuva dok se šećer ne rastopi. Kada je baklava pečena izvadi se i prelije ovim prelivom. Ne smije se prelivati preko cijele baklave jer će se gornje kore podići, već se preliv sipa polako na jedan kraj pleha.
Najbolje je da stoji u plehu jer će tako ravnomjerno upiti preliv.Izvor: magazin.ba
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian