Open top menu
četvrtak, 11. rujna 2014.

Vidjela sam da ima dosta recepata za domaci jogurt ali ni jedan se ne pravi na ovaj nacin.Ovako ga prave u Kurdistanu i nadam se da cete i vi biti odusevljeni ovim divnim jogurtom kao sto sam ja.




Sastojci

     3 litre mlijeka
     3 kasike jogurta



Priprema

    1.
    Mlijeko staviti na laganu vatru da prokuha.
    Mlijeko treba povremeno mijesati da ne bi zagorilo.
    2.
    Pripremiti vecu staklenu ili keramicku zdjelu i kada mlijeko prokuha sasuti ga u zdijelu.
    3.
    Ostaviti mlijeko otkriveno da se prohladi 30 tak minuta.(najbolje je provjeriti prstom, ako mozete staviti prst u mlijeko onda je toplina dobra)
    4.
    U jednu zdjelicu staviti 3 kasike jogurta i nekoliko kasika mlijeka iz zdjele i dobro pomijesati viljuskom.
    5.
    Posto se na mlijeku uhvati kajmak ,polako odmaknuti kasikom jedan dio kajmaka ,da bi napravili rupu i sasuti umuceni jogurt.
    Polako umijesati jogurt sa mlijekom.Ako vam se raspadne kajmak nije problem,samo je ljepse ako ostane kamak na vrhu.
    6.
    Pokriti zdjelu plasticnom folijom i napraviti cackalicom rupice na foliji.
    7.
    Zdjelu omotati dekom i ostaviti 6-7 sati ili preko noci ( ja obicno napravim navece kasnije i onda ujutro zavrsavam)
    8.
    Odmotati zdjelu,skinuti foliju,pazeci da voda sa folije ne upadne u jogurt.direktno na jogurt staviti nekoliko papirnih ubrusa ili cistu gazu da bi upila tecnost,opet zdjelu pokriti folijom i staviti u frizider da se dobro ohladi.



Izvor: coolinarika.com


Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian