Open top menu
srijeda, 10. rujna 2014.

Pretpostavljam da je mladim domacicama korisno da ovo nauce – ukoliko zele da prave domace pite :)


Sastojci:


Klasicno tijesto za domacu pitu

cca 1 kg mekog bijelog brasna
malo soli
1 kom jaje
1/2 l tople vode

Priprema:


Neka vas ne brine vrijeme potrebno za pripremu recepta - radi se o ukupnom vremenu

zamjesivanja, stajanja, premjesivanja, opet stajanja, nadolazenja - sve do filovanja
pite. Upozorenje za neiskusne: prije pocetka pravljenja pite, obucite nesto staro od
odjece, jer cete po zavrsetku biti masni i brasnjavi :P
 Da krenemo:


1. brasno treba da bude prosijano, sobne temperature, u dubljoj zdjeli - vangli.
2. rukom napravimo udubljenje u brasnu, u njega stavimo so i jaje. lijevom rukom cemo
sipati vodu, malo po malo, a desnom rukom mijesamo (ne viljuskom, ne varjacom, nego
rukom, prstima).

3. dakle, malo po malo sipamo vode, desnom rukom mijesamo i mijesimo - ostatak brasna

"opkoljava" smjesu koju mi mijesimo. sami cemo odrediti kolicinu tijesta koja nam je
potrebna za obrok. od ove, navedene kolicine treba da dobijemo tri jufke - to je dosta
za veliku tepsiju (promjera 50).
4. mijesimo i dosli smo do kolicine tijesta koja nam je dovoljna - prekidamo sa
dodavanjem vode, sada mijesimo sa obje ruke. u vangli imamo jos brasna oko tijesta - i
neka ga, trebace nam kasnije. tijesto se vec poprilicno scvrsnulo - ne treba pretjerivati
sa posipanjem brasnom, da ne postane pretvrdo. da bismo to izbjegli, ovo jos
nedovrseno tijesto izvadimo iz zdjele i desetak minuta mijesimo na radnoj povrsini,
povremeno, dok za to postoji potreba, posipajuci ispod tijesta pomalo brasna - dok ne
prestane da bude ljepljivo. 
5. od ukupne kolicine tijesta odvojimo tri lopte - jufke. pojedinacno svaku dobro
premijesimo i ostavimo da odmaraju desetak minuta. 
6. nakon deset minuta, ponovo premijesimo sve tri jufke - odmah cete pod rukom osjetiti
da je tijesto znatno mekanije i "podatnije". jos jednom formiramo jufkice, premazemo
ih uljem i ostavimo na toplome da odmaraju oko sat vremena.
7. sto, na kome cemo razvlaciti kore, prekrijemo starim stoljnjakom ili carsafom. sredinu
pospemo sa malko brasna. uzmemo jufku, pobrasnimo oklagiju i razvucemo oklagijom
koliko god je to moguce. promjer jedne osrednje jufke kad se ovako razvuce ne bi
trebalo da prelazi 40-50 cm. 
8. na sporetu drzimo u serpici toplo ulje (ili mast) - temperature 30-40 stepeni. toplim
uljem (2-3 kasike) preprskamo razvucenu jufku i razmazemo rukom po cijeloj povrsini -
ovo je vazno, da nam tijesto ne bi pucalo dok se razvlaci.
9. e, sada zavrcemo rukave, i nauljenih ruku, poput italijanskih pica majstora ;) krecemo
da vrtimo tijesto i jos
10.opalaaaaa - sada vec imamo znatno vecu povrsinu tijesta, koje vec polako poprima oblik
kore, koju razvlacimo preko stola - ovako
11.kad smo tijesto razvukli preko cijelog stola, onda mozemo preci na filovanje.... ali o
tome drugi put... :) :) :) ubrzo...



Posluživanje:


masna i brasnjava... ali zadovoljna, jer tijesto nije pucalo, fino se razvlacilo... :)

a sad slijede varijacije na temu :) :) :) slatka posna slavska pita
dvije slane pite
tikvenjaca
visnjasta pita naravno, sve ove pite se mogu praviti i sa kupovnim korama (sto i ja radim,
kad sam u manjku sa vremenom)

Izvor:(coolinarika.com)
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian