Open top menu
srijeda, 10. rujna 2014.

obim-struka-za-1-cm-receptZahvaljujući ovom receptu, žene su smanjivale dnevno obim struka za 1 cm. Ovaj melem eliminira višak masnoće i vode iz organizma, poboljšava funkciju mozga, poboljšava pamćenje, poboljšava sluh i vid”, tvrdi je dr. Stefanovska.
Glavni sastojci ovog recepta su svježi hren, neprskani limuni s korom i med. Već je puno rečeno o medu i limunu, stoga ćemo se sada, prije recepta, kratko osvrnuti na hren.
O hrenu
Hren (lat. Armoracia rusticana) je višegodišnja biljka zelenog lišća, bijelog korjena i ljutog okusa. Potječe sa Mediterana i iz zapadne Azije. U prehrani se najčešće upotrebljava korijen hrena, ali izuzetno su ukusni i pomalo pikantni mladi listovi biljke.
Zbog svog sastava (vitamin C, kalij, vitamin B1, vitamin B6, željezo, kalcija, vitamin B2, magnezij, fosfor…) hren je osim gurmansko, izuzetan i kao ljekovito sredstvo.
Njegovu ljekovitost poznavali su i Stari Grci. Još 1500. godina p.n.e. koristili su ga za ublažavanje bolova u leđima. Iz tih dana vrijedi i izreka: “Rotkvica vrijedi težinu olova, repa težinu srebra, a hren težinu zlata.”


Neizostavan je dodatak raznim jelima, posebno uz masnu hranu jer pomaže da se lakše probavi. Hren čisti organizam, ubrzava metabolizam, otklanja umor, pa se najviše preporučuje dijabetičarima. Potiče razmnožavanje i razvoj korisnih bakterija u crijevima.
Sok od hrena uništava bakterije dizenterije, salmonele, tuberkuloze, kao i mnoge gljivice koje parazitiraju na čovjeku i biljkama. Poboljšava funkciju organa za probavu tako što stimulira lučenje želučanih i crijevnih sokova, žuči i enzima iz gušterače. Hren potiče i rad jetre, potiče rad srca i cirkulaciju, a usto, odličan je diuretik te pomaže kod reumatizma.
Kako sačuvati svjež korijen?
Svjež korijen može se koristiti preko cijele godine, ako se pravovremeno zakopa u vlažan pijesak ili drži u podrumu.
Ako imate veći korijen, možete izribati potrebnu količinu, a ostatak zamotati u aluminijsku foliju i ostaviti u frižideru u kutiji za povrće.
Ako želite da vam izribani hren ostane svjež i nakon tri tjedna, pomiješajte ga sa kašičicom šećera i 4 kašike limunovog soka ili octa. U dobro zatvorenoj tegli, hren može stajati u frižideru do 3 sedmice.
Recept za melem za mršavljenje dr Stefanovske
Sastojci:
- 125 gr hrena
- 3 neprskana limuna
- 3 kašike meda
Postupak:
Izmiksajte 125 grama hrena.
Uzmite tri limuna, rasjecite ih, izvadite iz njih sjemenke, pa ih zajedno sa korom takođe izmiksajte i pomiješajte sa izmiksanim hrenom.
U to dodajte tri kašike meda i sve dobro izmiješajte.


Čuvajte ovaj melem u zatvorenoj teglici u frižideru.
Uzimajte po jednu malu kašiku melema dva puta dnevno uz obroke.
Uzimajte ovaj melem tokom 3 sedmice i gledajte kako se obujam struka smanjuje.
Izvor: Magazin.ba / aura.ba
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian