Open top menu
četvrtak, 2. listopada 2014.

Vjerovatno je malo kome od vas palo na pamet da opere veš mašinu. Vodeći računa o mašini produžavate vijek trajanja vaše garderobe, ali i same mašine. Takođe, mašina efikasnije pere i ne dolazi do taloženja prljavštine unutar filtera. Evo o čemu sve morate da vodite računa.


Isključite mašinu iz struje.

Da biste je oprali sa spoljašnje strane pamučnu krpu nakvasite mlakom vodom. Ukoliko to ne bude dovoljno u vodu dodajte malo deterdženta za suđe.

Unutrašnje pranje mašine zavisi od problema koji imate sa mašinom. Primjera radi, možda u njoj ima hrđe, začepljena je dlakama ili se iz nje širi neugodan miris. U svakom slučaju, rješenje za svaki od tih problema postoji.Problemi sa hrđom: Uključite mašinu na najvišu temperaturu, na program za otkuhavanje. U mašinu dodajte dvije čaše cijeđenog soka od limuna i pustite je da odradi. Kad mašina završi, ponovite isto, ali ovaj put ne stavljajte sok od limuna. Na ovaj način očistićete mašinu od hrđe, ali i ostalih nečistoća.
Problemi sa neugodnim mirisom: Uključite mašinu na program za otkuhavanje. U vodu dodajte dvije čaše alkoholnog sirćeta i dvije čaše varikine. Kad mašina završi, uključite je ponovo, ali ovaj put samo sa vodom.
Problemi sa dlakama: Ukoliko imate kućnog ljubimca, vjerovatno ćete i imati dlake po stanu i odjeći, a samim tim i u veš mašini. Da biste riješili ovaj problem, nakon završenog pranja ostavite vrata od mašine otvorena. Na taj način bubanj će se osušiti, a vi usisivačem možete da pokupite preostale dlake.

Da bi vam mašina duže ostala čista, odmah nakon završetka pranja izvadite veš. Ukoliko ga ostavite preko noći može doći do pojave buđi i bakterija.
Nakon vađenja veša vrata od mašine ostavite otvorena. Na ovaj način vazduh u njoj će uvijek biti svijež i smanjićete mogućnost pojave neugodnih mirisa.


Nakon vađenja veša iz mašine, obavezno očistite gumu na vratima. Ispod gume se često mogu nakupiti prljavština i voda koje mogu uzrokovati pojavu neugodnih mirisa.
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian