Open top menu
srijeda, 1. listopada 2014.

U zagrebačkoj pizzeriji Duksa dobili smo recept za tijesto od pizza majstora Dalibora Rajkovića. Recept je orginalan, a pizze od njega savršene…
pizza-1
Po savjete kako kod kuće napraviti savršeno tijesto za pizzu otišli smo u jednu od popularnijih zagrebačkih pizzerija, Duksu na Maksimiru. Tamo nas je dočekao Dalibor Rajković, poznat i kao Stric ili Dado, koji mijesi pizze već petnaest godina. Znajući kakvo je tijesto u Duksi, a i s obzirom na Dadino iskustvo, sigurni smo da smo odabrali pravo mjesto.
pizza-2


Pola kilograma brašna stavite u jednu posudu. Možete pomiješati glatko i oštro brašno, i to tako da oko 300-350 grama bude glatko brašno, a ostalo oštro. Navedene količine bit će dostatne za dva “kućna” protvana.
pizza-3
Potom po redu dodajte sastojke: dvije žlicice soli, jednu žličicu šećera, 5 g suhog kvasca (nešto manje od cijele vrećice uobičajenog pakiranja od 7 grama). Kada ste gotovi sa suhim sastojcima, dodajte mokre – 0,3 dl mlijeka, 2,3 dl vode i 0,3 dl maslinova ulja. (Iako je mjastor od pizze za nas radio sa svježim kvascem, za kućnu upotrebu i manje količine preporuča suhi kvasac).
pizza-4
Pomiješajte sve sastojke u posudi dok ne dobijete formu tijesta, a potom ga nastavite mijesiti na glatkoj površini.
pizza-6
Glatku površinu na kojoj mijesite tijesto obavezno pospite oštrim brašnom te također cijelo vrijeme ruke “ispirite” oštrim brašnom.
pizza-7
Kada ste zamijesili tijesto, vratite ga u posudu, pokrijte čistom krpom i ostavite da odmara na toplome oko sat, sat i pol vremena.
pizza-8
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini na željenu debljinu, a potom na njega poslažite željene sastojke.


pizza-9
Izvor: Magazin.ba / gastro
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian