Open top menu
subota, 18. listopada 2014.

Nema toga sto ne moze da izlijeci jabuka, naročito ako vam je na poklon pruzi ruka prijatelja! To se jasno vidi iz zapisa našeg cuvenog narodnog ljekara Vase Pelagica iz cije vam bogate riznice prenosimo tri recepta za lekovite napitke.“Iskaz nauke i praktike o velikoj koristi jabuke treba da nas pouči da se uvijek koristimo ovim divnim rodom, kog možemo imati svake godine po nekoliko mjeseci”, pisao je veliki Vasa Pelagić. “One su podjednako važne i kao hrana i kao začin, a i lijek”, tvrdio je.

1. Protiv nesanice,  jake glavobolje, jake kijavice i navale krvi u glavu treba piti jabukovaču tri do četiri dana, prije i poslije podne. Ova kafa se priprema kao i svaka druga – zrele jabuke se isjeku na tanke kriške i dobro osuše, a zatim utucaju u prah pa se od njega priprema topli napitak.

2. U sok od jabuke dodati malo mirođije i šećera pa uzimati po kašiku tri puta dnevno da bi se ublažio kašalj i bol u grudima.

3. Domaca sira ili jabukovača je bezalkoholno piće od divljih jabuka koje stoje na hladnom (najbolje bi bilo u bačvi) prelivene vodom, pa fermentiraju. Voda se doliva, a šira može da se pije tokom cijele zime. Ova šira liječi, tvrdio je Pelagić, mnoga spoljašnja i unutrašnja zapaljenja, čisti krv i jača želudac.

Izvor- lovesensa.rs
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian