Open top menu
srijeda, 29. listopada 2014.




SASTOJCI

Osnovna smjesa:
3 kom žumanjka
15 g šećera
60 ml vode
40 ml ulja
75 g brašna
1 kom vanilin šećer
Dodatak 1 osnovnoj smjesi:
3 kom bjeljanka
50 g šećera
limunov sok par kapi
Dodatak 2 osnovnoj smjesi:


2 žličica/e kakaa
1 žličica/e čokolade u prahu
1 žličica/e mlijeka
Smjesa za šaru:
1 kom bjeljanak
2 žličica/e šećera
1 žličica/e brašna
2 žlica/e osnovne smjese
Fil:
100 ml šlaga
100 g džema od jabuke
2 žličica/e cimeta
I još:
1 kom ZVIJEZDA margarina

PRIPREMA


 OSNOVNA SMJESA:
Mutiti šećer i žumanjke, dodati vodu i ulje i mutiti dok ne postane izdašno.Pomiješati brašno i vanilin šećer,miješati dok se svi sastojci ne sjedine.Odvojiti dvije kašike ove pripremljene smjese sa strane u posebnu posudu.

 DODATAK 1:
Umutiti bjeljanke u čvrst snijeg sa par kapi limunovog, pa dodati šećer i sve mutiti dok ne dobijete čvrstu smjesu.Odvojiti 1/4 ove smjese i dodati osnovnoj smjesi.Postepeno lagano dodavati ostatak snijega od bjeljanaka.

 Ubaciti i sastojke iz dodatka 2 (samo prethodno rastopiti čokoladu u prahu u malo toplog mlijeka). Sve dobro izmiješati.

 SMJESA ZA ŠARU:
Umutiti bjeljanke sa šećerom, dodati brašno i 2 kašike osnovne smjese (koju ste prethodno odvojili sa strane). Sve dobro pomiješati i uspiti u plastičnu vrećicu.Odrezati jedan kraj vrećice.

 Šare iscrtati na papiru za pečenje. Stavite ga u tepsiju namazanu margarinom (sa nacrtanim šarama okrenutim prema dolje, pa ponovo premažite margarinom preko papira. Napravite bijele šare sa vrećicom i smijesom, prateći crtež.

 Pecite iscrtane šare u pećnici zagrijanoj na 170C samo 1 minut. Izvadite, pa preko pečenih šara preliti smeđu smjesu.Pećnicu pojačajte na 190C, pa koru pecite 10 do 15 minuta.

 Izvaditi iz pećnice i ohladiti (ne skidati još uvijek papir za pečenje).

 Dok se kora hladi, pripremiti fil. Umutiti šlag.Premazati koru sa džemom,posipati cimetom pa sa šlagom. Umotavati rolat i istovremeno lagano odvajati papir za pečenje sa kore.
 Rolat umotati u novi papir za pečenje (da se ne bi odmotao) i stavite u hladnjak na 4 sata ili najbolje preko noći.


Savjet

Kombinacije punjenja ovog rolata su mnogobrojne.
Ovoga puta stavila sam domaći džem od jabuke, Vi možete kombinirati po želji!
Moguće je staviti i banane umjesto džema.
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian