Pohovane jabuke
Sastojci za 4 osobe
100 ml suncokretovog ulja
4 kom jabuke
1 kom limuna
Tijesto:
150 g brašna
3 kašike suncokretovog ulja
175 ml bijelog vina
3 kom jajeta
malo limunove kore
Priprema smjese za pohovanje
Odvojite žumanca od bjelanaca i napravite snijeg od bjelanaca.
Dodajte 3 žumanca i promješajte.
Dodajte ulje i vino.
Postepeno dodajite brašno, pa koru od limuna.
Jabuke
Izdubite 3 jabuke i očistite ih od sjemenki.
Jabuke isjecite na kolutove debljine 2cm.
Stavite ih u posebnu posudu i prelijte limunovim sokom. Limunov sok sprečava da jabuke potamne.
Prženje
U dubljoj posudi ili fritezi zagrijte ulje.
Uvaljajte jabuke u pripremljeno tijesto, pa ih pržite na vrelom ulju oko 5 min. Poslije prženja ih ostavite da se malo ocijede da biste odstranili višak ulja.
Posluživanje
Pospite jabuke šećerom u prahu i kašičicom cimeta ili ih prelijte medom. Služite ih tople. Prijatno!
Izvor : http://domaci-recepti.blogspot.com