Open top menu
ponedjeljak, 19. siječnja 2015.

Ovo je najsočnija torta koju sam vidjela i probala,a još je i jako ukusna !

Sastojci:


 ovakvu koru praviti 2x:

2 jaja
12 kašika šećera
12 kašika brašna
1 prašak za pecivo
1 kašika kakaa
13 kašika mlijeka

fil-

1L mlijeka
7 kašika šećera
200 gr čokolade
200 gr mljevenih oraha
250 gr margarina
1 čep ruma

za ukrašavanje:

100 gr čokolade
mljeveni orasi



Priprema:

za kore:
pomješati brašno,prašak za pecivo i prosijani kakao.
umutiti jaja i šećer pa dodati mješavinu brašna i kraju lagano dodavati mlijeko.lagano mutiti dok se sve ljiepo ujednači.masu sipati u pomazani dublji okrugli kalup (26cm) i peći na 180*C oko 25-30 min.
pečenu i ohlađenu koru,vodoravno, presjeći na pola.
sve ponoviti još jedan put da se dobiju 4 kore.
hladne kore filovati vrućim filom
za fil:
mlijeko i šećer staviti da prokuvaju ( ja sam jednom šećer malo karamelisala pa ga zalila mlijekom i kad provri mlijeko,mješala na skroz laganoj vatri da se karamel otopi-ili za svaki slučaj procijediti) a zatim dodati čokoladu,orahe i na kraju margarin.
sve promiješati da se fino poveže u jednaki fil pa kraju dodati rum i sjediniti.
fil je skroz u tekućem stanju ali tako treba da bude
slaganje-filovanje:
u kalup ili šerpu te veličine staviti aluminijsku foliju ili novu čistu najlon kesu i na dno staviti malo fila.
na to staviti jednu koru a po njoj otprilike 1/3 fila (fil po kori sipajte kutlačom). na fil opet koru pa 1/3 fila i sve tako redom.

zadnju koru ne filovati-zalijevati.
tako složenu tortu,zajedno sa kalupom,staviti preko noći u frižider da se ohladi i stegne.
sutra dan tortu prevrnuti na tanjir ili tacnu,tako da gornja ohlađena kora sada bude donja.fil koji je neravan oko torte zagladiti i poravnati.
cijelu tortu ukrasiti čokoladnom glazurom i mljevanim orasima,ili čokoladnom ogradicom.
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian