Open top menu
srijeda, 11. veljače 2015.





Najpopularnija talijanska poslastica svakako je kolač znakovitog naziva tiramisu! Prema jednoj legendi ovaj desert je u početku nastao u Sieni, u sjeverozapadnoj italijanskoj pokrajini Toskani. Povod za nastanak tiramisua je bila posjeta Cosimo de’Medici III, velikog sladokusca, u čiju čast je napravljen, a nazvan je „zuppa del duca“. Poslije je desert prenesen u Firencu.
Desert „zuppa del duca“ je  stigao do Trevisa, pa do Venecije. U XIX vijeku, desert je postao popularan među engleskim intelektualcima i umjetnicima. Nazvali su ga “Zuppa Inglese”. Ova  verzija porijekla tiramisua sve je manje validna, jer se za njegovu pripremu koriste proizvodi, koji nisu postojali u prošlosti iz legendi. Espresso, piškote,  maskarpone sir su proizvodi novijeg datuma. Stoga  je i tvrdnja, da je sam tiramisu nastao nedavno, možda, tačna. Prvi put se u pisanoj formi  tiramisu pominje 1981. godine u časopisu Vin Veneto.
Tiramisu, najpopularniji italijanski desert ostaje zagonetka do kraja, kada je njegovo porijeklo u pitanju. Istoričari gastronomije i kulinarski stručnjaci ne mogu usaglasiti mišljenje o porijeklu ove  svjetski omiljene poslastice; jedni su ubjeđeni  da je tiramisu prvi put napravljena Toskani, a drugi vjeruju da je njeno porijeklo iz Veneta.
Danas postoji više od 90 recepata za tiramisu. Donosimo vam jedan po našem izboru:
Priprema
Žumanjce izmiksati sa šećerom u prahu i staviti da se kuha na pari dok se ne zgusne….oko 15-20 minuta dok se ne zgusne. Kad se dobro ohladi dodati mascarpone sir i malo umutiti.Posebno umutiti slatko vrhnje te i to dodati predhodnoj smjesi i ponovo umutiti mikserom.
Piškote umakati u procjeđenu crnu kafu kojoj se doda malo ruma i slagati na tacnu(pola piškota ide,dva reda po 12 komada)te na to stavimo kremu, pa opet natopljene piškote(dva reda po 12 komada) pa ostatak kreme.Sve to pospemo kakao prahom radi dekoracije..
Ako pravite duplu mjeru nemojte fil zajedno mutiti za obadvije mjere, mutite odvojeno.
Sastojci
4 žumanjca
100gr šećera u prahu
500 gr mascarpone sira


250 ml slatkog vrhnja
2 veća pakovanja piškota (48 komada)
2,5 dcl kuhane jake crne kafe
Bon appétit!
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian