Open top menu
utorak, 17. veljače 2015.

Recept je sa jaffa keksima i narančom, varijacije  su za punjenje razne, jedan dio punjen kokosom iz rifuze a drugi dio s narančom i suhom marelicom i zato ih zovem JAFA praline.

         

Sastojci

     101 pralina
      HVALA svima vama i uredništvupočastite se…
      R E C E P T*!!!
      omotač*
     30 dag čokolade tamne ili mliječne
     3 žlice maslinova ili obična ulja
      za F I L U*
     2 naranče
     1 žlica narančine marmelade
     3-4 jaffa keksa
      cimeta, vanilin ekstrakta
     1 žlica likera ivonab*
      i kalupi za praline



Priprema:

Najprije  kalupe za praline staviti na hladno u duboko

U  zdjelu srednje velicine stavite vodu i pustiti da zavrije.  Preko te padele  staviti drugu manju padelicu koja ne smiji dirati  dira vodu  i u njega stavite  čokoladu  potrganu   na male komadice i tri zlicice maslinova  ulja, smanjiti vatru na minimum i otopite čokoladu  miješajući stalno.
Otopljenom čokoladom pomocu male  zličice obložiti u tankom sloju stranice i dno  kalupica  i stavite   u hladnjak  cca 10 minuta  da se stegne čokolada kao omotač .
Izvadite kalup iz hladnjaka  i jošjednom premažite i  stavite čokoladu  tamo gdje se nije dobro uhvatila prvi puta i opet u hladnjak cca 10 minuta. Mlječnu ili belgijsku čokoladu (tj koju ćete koristiti za praline )drzite na pari tako da  ne bude čvrsta.
Za filu  u zdjeli  izdrobiti 2-3 jafa keksa, dodati maslac na sobnoj temperaturi, malo likera od naranče , malo cimeta i smjesu naranče koju  treba prokuhati i samljeti. Vilicom ili štapnim mikserom  utrljajte maslac u kekse sve dok ne dobijete glatku smjesu.
Napunite  premazani kalup dobivenom smjesom od keksa, naranče i likera,  ostavite samo malo prostora za napraviti dno praline mljecnom cokoladom  i vratite u hladnjak   na oko pola sata.

Premazite zadnji sloj čokolade po vrhu  tako da napravite dno praline,   nožem poravnati ili špahtlom dno praline na kalupu i vratiti ponovo u frižider jos 1-2 h da se maslac i sve  dobro stisne....istisnite pazljivo praline iz kalupa i uredite rubove ako nisu lijepi i ako vas smeta . Drzite praline  hladnjaku  prije posluženja. Možete ih staviti u košarice.
Ova količina je za cca 30 pralina ovisi o veličini  kalupa od pralina. Ovdje je meni ispalo u ovim kalupima cca 30 pralina.

Ako nema punjenja sa narančom ubacim samo 1-2 višnje iz kompota i zalijem čokoladom isto su odlične praline.



Izvor: coolinarika.com
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian