Open top menu
subota, 14. veljače 2015.

Hrskava, ukusna i ne previše slatka, ova baklava je sigurno jedna od najboljih koju ćete u životu probati.





Ako nikada ranije niste pripremali baklavu sada je pravo vreme da probate jer mi imamo savršen recept koji smo pronašli na Natashaskitchen blogu i sigurni smo da ne možete ništa pogrešiti.
Potrebni sastojci:

    1 pakovanje kora za baklavu
    220 g otopljenog putera
    450 g sitno naseckanih oraha
    1 kašičica cimeta
    1 šolja šećera
    2 kašike limunovog soka
    ¾ šolje vode
    ½ šolje meda
    Otopljena čokolada i naseckani orasi za ukras
Pre nego počnete sa pripremom, ostavite kore najmanje sat vremena na sobnoj temperaturi, a zatim ih secite u dimenzije tepsije i krenite na pripremu umaka od meda.

U šerpici srednje veličine pomešajte ½ šolje šećera, ½ šolje meda, limunov sok i ¾ šolje vode. Sve stavite na šporet i ostavite da prokuva na umerenoj temperaturi, mešajte dok se šećer u potpunosti ne istopi. Nakon tog smanjite temperaturu i ostavite da sve skupa krčka četiri minuta bez mešanja. Sklonite umak sa šporeta i ostavite da se hladi dok vi pripremate baklavu.

Uključite rernu da se greje na 175C, a orahe sirtno naseckajte ili samljite u blenderu, ali da bude većih komadića i pomešajte ih sa cimetom.





Na dno četvrtaste tepsije poređajte jednu na drugu 10 kora, s tim da svaku premažete otopljenim maslacem. Kad ste poređali sve kore, na desetu rasporedite 1/5 oraha. Orahe prekrijte sa još pet kora, koje između premazujete pa opet poređajte orahe i sve ponovite još četiri puta. Na samom kraju baklavu završite sa još 10 kora koje ste između dobro premazali puterom pa celu baklavu premažite puterom.

Složenu baklavu isecite na male rombove i stavite u rernu da se peče 1 sat i 15 minuta. Nakon toga, vruću baklavu prelijte ohlađenim sirupom, pokrijte i ostavite da stoji najmanje 4-6 sati ili preko noći.

Ukrasite otopljenom čokoladom i naseckanim orasima.



Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian