Open top menu
srijeda, 4. veljače 2015.



Savršena torta za moj ukus, nestala brzinom svjetlosti, uvjerite se zašto!



Sastojci

Kore

 10 bjelanjaka
 400 gr šećera
 1 kašika octa
 200 gr sjeckanih prženih lješnjaka

Krema

 10 žumanjaka
 3 pudinga od vanilije
 8 kašika gustina
 10 kašika šećera
 250 gr margarina
 1,5 l mlijeka
 100 gr bijele čokolade Milka
 100 gr čokolade sa lješnjacima Milka
 50 gr čokolade za kuhanje
 2 vanilij šećera
 100 gr sjeckanih lješnjaka


Priprema




Umutiti 5 bjelanjaka u čvrst snijeg i tome dodati 200 gr šećera , pola kašike octa i nastaviti mutiti još 10-ak minuta. U kalup za tortu promjera 28 cm staviti papir za pečenje, preko papira posuti sjeckane lješnjake, a lješnjake premazati bjelancima. Peći na 150 C sat i pol. Kad je kora pečena  okrenuti je, skinuti papir za pečenje tako da lješnjaci budu gore. Isto ponoviti i sa drugom korom.

Umutiti žumanjce sa šećerom, i tome dodati gustin, puding od vanilije i 3 dl mlijeka i nastaviti mutiti da ne bude grudvica. Preostalo mlijeko zakuhati i tome dodati pripremljenu smjesu od žumanjaca i kuhati dok se  krema ne zgusne. Fil ohladiti i tome dodati dobro izrađen margarin.

Kremu podijeliti na pola, u jednu polovicu dodati 2 vanilij šećera i rastopljenu bijelu čokoladu, a u drugu polovicu dodati rastopljenu čokoladu sa lješnjacima i čokoladu za kuhanje.

Slagati kora-crni fil-žuti fil, kora crni fil-žuti fil, i ostaviti malo kreme za ukrašavanje.Presuti tortu sjeckanim lješnjacima.


Izvor: coolinarika.com
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian