Open top menu
subota, 7. veljače 2015.

Stvarno je prelijepa a opet jednostavna i brzo se pravi.recept sam iskombinovala od Snežaninih Rafaelo kocki i svemu tome dodala petit keks.

Sastojci:

kora:
8 bjelanaca
350 gr. šećera
70 gr. kokosa
150 gr. brašna
1 prašak za pecivo

+ 2 dcl. vrelog mlijeka

fil:
8 žumanaca
4 pudinga od vanile
4 kaš. brašna
16 kaš. šećera
1,2 L. mlijeka
250 gr. margarina-maslaca
2 dcl. slatke pavlake

još i:
200-300 gr. petit keksa
kokos za ukrašavanje




Priprema:

za koru:od bjelanaca umutiti čvrst snijeg pa dodati šećer.mutiti mikserom  pa dodati kokosovo brašno i ručno,žicom-mutilicom polako umješati brašno pomješano sa praškom za pecivo.
smjesu staviti u najveći pleh od rerne (40x30) pa peći u rerni zagrijanoj na 180*C i odmah smanjiti na 160*C.koru peći 15-20min, pazeći da ostane bijela.(smanjila sam temperaturu pečenja jer je kora tanja nego kod kolača.)

pečenu koru ostaviti da se ohladi pa je preliti sa 2 dl vrelog mlijeka.


za fil:dobro umutiti žumanaca,puding od vanile,brašno,šećer i 2 dcl mlijeka.ostatak mlijeka staviti da provri, pa kad provri dodati mu masu od žumanaca i skuvati gusti krem.sve ostaviti da se ohladi.
dobro umutiti maslac i margarin pa u to dodati hladni kuvani krem.posebno umutiti slatku pavlaku pa je lagano žicom sjediniti u fil.
odvojiti malo fila za okolo i ukrašavanje torte

pretvaranje kolača u tortu ! koru cijelom površinom namazati sa pola količine fila.preko toga poslagati petit keks a zatim na to namazati drugi dio fila.sve pustiti da se malo stegne pa tako filovanu koru,dužom stranom,presjeći na pola i prebaciti jednu polovinu na drugu...jednostavno zar ne !



Izvor: http://cakeselection.blogspot.com/


Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian