Open top menu
subota, 7. veljače 2015.

Za sve obozavatelje strudela od jabuka. Posebnost ovoj torti daju jabuke pirjane sa cajem od sipka.




Sastojci

    Tijesto
     200 grama brasna
     30 grama secera
     100 grama hladnog maslaca
     1 jaje
     1-2 zlice hladnog mlijeka / po potrebi
      mrvica soli
    Nadjev od jabuka
     850 grama ociscenih, ali neoguljenih, crvenih, kiselkastih jabuka
     1 limun sok i malo korice
     60 grama secera / ili po ukusu
     1 stangica cimeta
     na vrh noza klincica u prahu
     3 vrecice caja od sipka
     1 vrecica vanilije secera
     40 grama skrobnog brasna
    Preljev
     4dl slatkog vrhnja
     3 jaja
     60 grama secera / ili po ukusu
     1 ravna zlica pudinga od vanilije
     1 vrecica vanilije secera
    i jos
     2 zlice psenicne krupice / za posipanje po tijestu



Priprema

Težina:

    Tijesto
    1.
    Pomijesati suhe sastojke.
    2.
    Dodati nasjeckani hladni maslac, i trljajuci napraviti mrvice.
    3.
    Dodati jaje i mlijeko i brzo sve spojiti u tijesto, ne puno mijesiti.
    4
    Staviti na hladno pola sata.
    
Nadjev od jabuka
    1.
    Jabuke isjeckati na manje listice.
    2.
    Pomijesati sve sastojke osim skrobnog brasna i poklopljeno pirjati oko 15 minuta, da jabuke omeksaju. Neka vam ostane sto manje tekucine, sto su jabuke "suhlje" bolji ce na kraju biti nadjev i nece curiti pri rezanju.
    3.
    Izvaditi stangicu cimeta, vrecice caja istiskati da izadje sva boja. Jabuke izmiksati sa stapnim mikserom .
    4.
    Dodati u vrlo malo vode ( ili soka od jabuke ) rastopljeno skrobno brasno. Vratiti na pec i vrlo kratko ( 1 minutu ) prokuhati
    Ostaviti na stranu da se ohladi. Umjesto zacina navedenih u receptu, moguce je jabuke zaciniti i sa gotovom mjesavinom zacina za strudle od jabuka.
    
Preljev
    1.
    Malo vilicom razbijte jaja i sjedinite sve sastojke. Ni slucajno ne miksati, jer nece uspjeti preljev.
    
Zavrsni radovi
    Na dno forme za tortu od 26 cm staviti papir za pecenje. Rubove i papir namazati maslacem.
    Tijesto podijeliti na dva dijela. Jedan dio razvuci u velicini dna torte, a drugi formirati u valjak dovoljno dug da omota rubove. Valjak tijesta nasloniti na obruc i prstima formirati rubove torte, visine obruca.
    Po dnu ravnomjerno rasporediti psenicnu krupicu. Ohladiti jos jedno 10 minuta.
    Nanijeti nadjev od jabuka. Po nadjevu PAZLJIVO ( ni slucajno u mlazu, najbolje sa zlicom ) sipati preljev od vrhnja. To je bitno da preljev ostane na jabukama. Na slici se vidi kako sam u sredinu sipala mlaz ( kao jedna bijela tufna ) pa kad sam primjetila, odmah sam bila pazljivija.
    Ugrijati pecnicu na 200 stupnjeva i peci tortu 15 minuta . Smanjiti na 180 i peci daljnjih 30 minuta. Ako je potrebno preko torte staviti foliju da ostane lijepe zlatno-zute boje. Pecenu tortu drzati u kalupu dok malo ne ohladi. Skinuti kalup i dobro ju ohladiti u hladnjaku.
    Tortu posipati sa cimetom u prahu i servirati sa tucenim slatkim vrhnjem.



Izvor: coolinarika.com

Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian