Open top menu
nedjelja, 15. veljače 2015.

Ona nije samo naš ukras. Ona je svojevrsni inidikator svega onoga što se zbiva u našem tijelu i duši.



Mnoge žene koje ćelave pate u tišini, mijenjaju svoju frizuru da sakriju prorijeđenu kosu, ali jedno je sigurno – najbolje je da što prije potražite pomoć jer što prije počnete da se liječite, bolje ćete rezultate postići.
Ćelavost kod žena nije tako neuobičajena kao što možda mislite. Čak 5% žena ispod 30 godina i 60% onih koji su starije od 70 godina imaju ovaj problem.


Ishrana i zdrava kosa
Zdrava kosa jaka je gotovo kao aluminij i može da se održi na šipkama od 0,1 do 0,2 kg. Odrasli čovjek ima u prosjeku oko 100.000 dlaka svoje kose. Stručnjaci se drže stajališta da je normalni trend opadanja kose oko 50 do 100 dlaka na dan, ali smatraju da vremenske promjene tokom godišnjih doba mogu uzrokovati da kosa počinje opadati i do dva puta brže, nego što je to normalno.
Međutim, stučnjaci smatraju da je nedvojbeno zdrava ishrana ključan razlog za zdravu, jaku i sjajnu kosu. Zdrava ishrana također može spriječiti gubitak kose. Određeni nutritivni nedostaci mogu da utiču na kosu. Esencijalne masne kiseline – posebno omega-3 masne kiseline su te koje igraju ključnu ulogu u zdravlju kože, kose i noktiju.
Namirnice koje su bogate omega-3 kiselinama su: losos, tunjevina i druge masne ribe, orašasti plodovi, ulje lanenog sjemena i bademi, vitamini B-6, B-12, folna kiselina.
Koji je najčešći oblik ženskog gubitka kose?
Gubitak kose kod žena, obično ima snažnu genetsku komponentu koja može da se naslijedi od majke ili oca. Androgena alopecija je tip ćelavosti koji može da počne još u kasnim tinejdžerskim godinama – što ranije počinje, veću ima tendenciju da bude ozbiljan problem.
Većina žena koje pate od ćelavosti nemaju visoke zaliske ili ćelu na vrhu glave, kao što je uobičajeno kod muškaraca. Umjesto toga, postoji vidljivo prorjeđivanje kose oko glave. I kod muškaraca i kod žena, dlake su vrlo male zbog skraćenog ciklusa rasta kose i dlake. Prvi znak gubitka kose koji većina žena primijeti je širenje razdjeljka i smanjenje repa.
Kako se liječi nenormalni gubitak kose kod žena?
Postoje lijekovi protiv ćelavosti. Da biste dobili recept idite kod dermatologa, nikada ne kupujte lijek na svoju incijativu! Lijek koji se koristi protiv ćelavosti je monoksidil. Minoksidil deluje tako što produžava fazu rasta kose – pruža više vremena kosi da naraste i dostigne svoju punu gustinu.
Morate biti strpljivi, jer za zapažene rezultate obično je potrebno tri do četiri mjeseca i proizvod se mora koristiti dva puta dnevno.
Zatim, tu je HairMax Laserski češalj. To je četka za kosu sa terapijom crvenog svjetla, slična uređaju koji povećava cirkulaciju. Ovaj uređaj nije efikasan koliko i minoksidil. Ali u jednoj studiji, 45% korisnika prijavili su poboljšanje nakon osam nedelja, a 90% je vidjelo poboljšanje nakon 16 nedelja.
U nekim slučajevima, hormonski poremećaj, kao što je višak muških hormona može biti odgovoran za gubitak kose kod žena. Jedan znak da je problem u hormonima je kada žena gubi kosu na sličan način kao muškarac. Ovaj problem se može rješavati lijekovima na recept, kao što su određene kontraceptivne pilule. Međutim, neka istraživanja pokazala su da kontraceptivne pilule koje sadrže sintetički progesteron drospirenon nanose štetu muškom fetusu, pa ne bi trebalo da ga koriste trudnice ili žene koje pokušavaju da zatrudne.
Još jedna od opcija liječenja je transplantacija kose, u kojoj se sićušni folikuli iz jedne oblasti tjemena presade u pogođena područja.
Može li gubitak kose biti znak ozbiljnijeg problema?
Stručnjaci odlučno kažu “Da”. Hiperandrogenizam, medicinsko stanje koje karakteriše prekomjerna proizvodnja muških hormona (androgena), može izazvati gubitak kose kod žena. Najčešći uzrok hiperandrogenizma kod žena je hiperandrogenizam jajnika, takođe poznat kao sindrom policističnih jajnika. Pored gubitka kose, drugi znaci uključuju gojaznost, akne i neregularne menstruacije i to je jedan od najčešćih uzroka neplodnosti.
Mnoge od ovih žena imaju metabolički sindrom – kombinaciju pet medicinskih stanja, uključujući salo na stomaku i visok krvni pritisak koji povećava rizik od dijabetesa, srčanih napada i moždanog udara.
Bolje spriječiti nego liječiti !
Stručnjaci upozoravaju da naša kosa reagira i na stres, bolesna stanja ili nepravilnu prehranu, zatim reagira i na utjecaje iz okoline, na zagađeni zrak, na prekomjerno izlaganje suncu, vjetru ili hladnoći. Kosa se buni i protiv neadekvatnog šampona, suviše vrućeg fena ili agresivne boje.
Mnogobrojna istraživanja pokazuju da se zasigurno ispadanje kose može spriječiti: adekvatnom prehranom, općenito zdravijim načinom života, te pravilnom njegom kose.
Evo nekoliko važnih savjeta:


–  za pranje kose koristite isključivo mlaku vodu
– nakon pranja kosu nemojte grubo trljati peškirom, jer je mokra kosa posebno osjetljiva, nego je samo omotajte njime
–  sredstva za oblikovanje frizure nanosite isključivo na kosu, te poštedite kožu glave
–  uvijek kada je to moguće kosu sušite prirodno, na zraku
–  kako vrućina oštećuje i kožu i kosu, fem držite oko 20 cm udaljeno od kose, te izbjegavajte pretjerano vruć zrak
–  kako i kosa, jednako kao i naš organizam, ovisi o vodi, dnevno pijte 2 do 3 litra tekućine
–  kako su za kosu najvažniji vitamin C, bjelančevine, cink, željezo i biotin, osigurajte ih prehranom temeljenom na voću, povrću, ribi, morskim plodovima, mesu, mliječnim proizvodima, te žitaricama
–  negativne posljedice stresa koje se ogledaju i kroz prekomjerno ispadanje kose, razgrađujte psihičkim relaksiranjem, tjelesnom aktivnošću, te  spavanjem
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian