Open top menu
ponedjeljak, 9. ožujka 2015.



Neobična baklava, ali izuzetnog okusa. Recept za puding baklavu sa 2 različita okusa – pudingom od vanilije i od čokolade, vi birajte po vašoj želji…


Sastojci:

500 gr gotovih kora za pitu
1 l mlijeka
3 kesice pudinga od vanilije (ili od čokolade)
4 kašike šećera
Sastojci za premazivanje jufki:

4 jaja
1 dcl ulja
4 kašike šećera
Sastojci za zaljev:
500 gr šećera
2 čaše (od jogurta) vode



Priprema:

Skuhati 3 pudinga od vanilije u litri mlijeka, zaslađen prema ukusu.
Puding posuti šećerom u prahu (da se ne formira korica) i ostaviti da se prohladi. Ne mora se ohladiti skroz, može biti i mlak.
Odmah staviti zaljev da se kuha. Šećer preliti vodom i staviti da proključa. Od trenutka kad proključa, dovoljno je 2 – 3 minute, pa skloniti i ostaviti da se ohladi.
Umutiti jaja sa šećerom i uljem za premazivanje jufki.
Prebrojati jufke i podijeliti kore tako da vam na jedan rolat dođu najmanje 3 kore, može i do 5 kora. Sveukupno trebate dobiti 3 rolata.
Uzeti prvu jufku, premazati je smjesom od jaja i ulja, zatim drugu, koju također premazujemo i treću, koju ne treba premazivati. Na kraj jufke staviti trećinu pudinga i polako zarolati sve u rolat. Sa koje strane ćete rolati (duže ili kraće) odredite prema dužini svog pleha u kojem ćete peći baklavu.
Formiran rolat staviti u podmazan pleh.
Postupak ponoviti sa ostalim jufkama. Gotovu baklavu malo pouljiti.
Rernu zagrijati na 180°C i staviti baklavu da se peče. Peći oko 15 – tak minuta da baklava lijepo porumeni.
Ispečenu baklavu zaliti zaljevom koji se već prohladio.
Ostaviti da se dobro ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim staviti malo i u frižider.
Sjeći na komade željene veličine (ja sam sjekla malo ukoso) i poslužiti.
NAPOMENA: Umjesto pudinga od vanilije možete koristiti bilo koji drugi puding – jagoda, malina, čokolada, banana…



Izvor: kuvajmo-blogovski.com
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian