Open top menu
nedjelja, 29. prosinca 2013.

 Možete napraviti mnoštvo različitih mešavina za domaći puding. Tako je jednostavno da više nikada nećete morati kupiti puding u prahu.
Nema veštačkih boja i konzervansa, šećera dodajete po želji, a ove mešavine možete držati u ostavi kao i obični puding u prahu – do pripreme.

Za osnovnu smesu vam treba:

  • 1/2 šolje (od 250 ml) šećera
  • 1/4 kukuruznog skroba
  • Mrvicu soli
U zavisnosti kakav puding želite mešavini dodajete: kakao u prahu, vanilin šećer, limun u prahu, banane u prahu, …
puding u prahu 2

Za čokoladni/kakao puding smesi dodajete ¼ šolje kakaa, za vanilu 3 kašike vanile u prahu (ili nešto više vanilin šećera), za limun 3 kašike sušenog limuna u prahu (ili 1 do 2 kašičice ekstrakta limuna), za ukus banane – 2 kašičice ekstrakta banane.
Za vanilu i limun u prahu treba vam dehidrator za sušenje hrane (ili rerna, mnogo strpljenja i vremena).
puding u prahu
Za vanila prah vam treba 6 do 7 štapića vanile. Stavite ih u dehidrator na 3 sata (ili u rernu uključenu na niže od 70C, poluotvorenu, na 6 sati ili više) dok štapići ne postanu hrskavi. Posle ih samo sameljete u mlinu ili blenderu.
Za limun u prahu vam trebaju 4 limuna. Iseckajte ih i osušite u dehidratoru. Ako ih sušite u rerni obložite tepsiju papirom za pečenje i limun u sitnim komadima sušite na temperaturi od 135C. Posle ih samo sameljite sa mrvicom soli i 1 kašičicom šećera.


Sve sastojke (osnovnu smesu i dodatak po želji) stavite u blender ili mlin i sameljite u sitan prah i dobili ste smesu za domaći puding. Čuvajte u hermetički zatvorenim posudicama.
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian