Open top menu
četvrtak, 16. siječnja 2014.

Savršeni spoj čokolade, lešnika, hrskavog keksa i čokoladne kreme čini ferrero 
rocher poslasticu obožavanom širom sveta. Upravo iz tog razloga pretpostavili smo da 
bi vam se mogli svideti i ferrero rocher kapkejksi.

Potrebni sastojci:

kapkejksi2

Za čokoladne kapkejkse
  • 185 g brašna
  • 110 g kakao praha
  • 6 g sode bikarbone
  • 2 g praška za pecivo
  • Malo soli
  • 55 g tamne čokolade, naseckane
  • 250 ml mlaćenice
  • Pola kašičice vanila ekstrakta
  • 2 jaja
  • 125 ml ulja
  • 300 g šećera
Za čokoladnu kremu
  • 225 g putera (omekšalog, ali hladnog)
  • 190 g šećera u prahu
  • 2 kašičice vanila ekstrakta
  • 125 g tamne čokolade
  • 100 g čokoladnog namaza sa lešnicima
  • Kašika mleka
  • Malo soli
Biće vam potrebna i kašičica čokoladnog namaza za svaki kapkejk i celi lešnici.
Prvo napravite kapkejkse. Uključite rernu da se greje na 180C, a u kalupe za mini kapkejkse stavite papirne korpice.
Zajedno izmešajte brašno, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i malo soli pa ostavite sa strane.
Čokoladu otopite na pari i takođe ostavite sa strane.
Uz pomoć električnog miksera mutite jaja dok ne postanu penasta, smanjite brzinu i lagano dodavajte ulje u tankom mlazu, kad ste usuli svo ulje pojačajte brzinu i mutite još 30-ak sekundi da se sve lepo sjedini.
Zatim u jaja lagano uspite otopljenu čokoladu, mlaćenicu (ili zamenu), vanila ekstrakt i šećer pa sve mešajte oko dva minuta.
Na samom kraju, varjačom, lagano izmešajte suve i mokre sastojke pa smesu sipajte u kalupe za mini mafine (do 2/3 korpica) i pecite 15-20 minuta.
Da biste napravili kremu pomešajte puter i šećer u prahu pa sve mešajte električnim mikserom, dodajte ekstrakt vanile i čokoladu otopljenu na pari i ohlađenu na sobnoj temperaturi, pa sve dobro umutite. Na kraju dodajte čokoladni namaz sa lešnikom, mleko i so.

Kad su kapkejksi pečeni i ohlađeni uz pomoć kašičice u svakom kapkejksu napravite udubljenje, ali pazite da ne dođete do dna. Zatim u svako udubljenje stavite po jednu kašičicu čokoladnog namaza, pa u namaz nežno utisnite po jedan lešnik. Na vrh kapkejksa uz pomoć šprica za ukrašavanje napravite ružice od čokoladne kreme.
Kad budete čitali ovaj recept nemojte razmišljati o kalorijama, ovi kapkejksi su „guilty pleasure“ koje povremeno treba sebi da priuštimo.

Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian