Isprobajte...
Rolat: 6 jaja, 7 velikih žlica šećera, 7 velikih kašika
brašna, 120 ml ulja, 1/2 praška za pecivo, džem od jagoda ili po želji
Priprema:
Izmiksati bijelanjak sa šećerom zatim dodati izmiksane
žumanjke sa uljem u bijelanjak, i na kraju brašno sa praškom za pecivo.
Peći u velikom plehu 42 cm x 29 cm (jelly roll pan) 185*C
oko 17 min.
Kad je rolat pečen prevnuti ga na mokru krpu i zarolati
odmah uzduž da bude što duži, kad se malo ohladi odmotati i premezati sa džemom
po želji i ponovo zarolati u istu krpu i ostaviti da se hladi.
Fil:
1/2 l mlijeka, 2 pudinga od jagode ili po vasoj želji, 250 g
margarina, 5 žlice šećera, 5 žlica šećera u prahu, 1 kg banana što sitnijih
Priprema:
Prokuhati mlijeko sa 5 žlica šećera i dodati puding
prethodno izmiksan sa 5-6 žlica mlijeka, skuhati dok se ne zgusne puding par
minuta skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Istresite iz šerpe u kojoj ste
kuhali u zdijelu u kojoj ćete miksati puding i margarin
kad istresete puding u zdijelu po vrhu stavite plastičnu
foliju da vam se nestvori kožica na vrhu, foliju stavite skroz ravno na puding.
Nema veze malo će se zalijepti ali nije to ništa zatim u ohlađen puding dodati
margarin prethodno izmiješan sa 5 žlica šećera u prahu kad je to sve
izmiješano. Nakon što je rolat ohlađen slijedi slaganje tortica. Rolat
isijecite na tanke kriškice da ih ima što više onda u malu tepsiju sa obručem
11 cm, staviti prvo okolo kriškice rolata i zatim na dno okolo poredajte 4-5
kriškica a na dno dvije kriškice.
Zatim staviti malo fila a onda cijele banane u krug i onda
opet pokriti banane sa filom. Ostaviti da se stegne 2-3 sata, onda skinuti
obruč i ukrasiti sa izmiksanom šlag pijenom i čokoladnim sirupom. Mini tortica
od rolata i banana
Mini tortica od rolata i banana recepti za kolače i torte
Rolat: 6 jaja, 7 velikih žlica šećera, 7 velikih žlica
brašna, 120 ml ulja, 1/2 praška za pecivo, džem od jagoda ili po želji
Priprema:
Izmiksati bijelanjak sa šećerom zatim dodati izmiksane
žumanjke sa uljem u bijelanjak, i na kraju brašno sa praškom za pecivo.
Peći u velikom plehu 42 cm x 29 cm (jelly roll pan) 185*C
oko 17 min.
Kad je rolat pečen prevnuti ga na mokru krpu i zarolati
odmah uzduž da bude što duži, kad se malo ohladi odmotati i premezati sa džemom
po želji i ponovo zarolati u istu krpu i ostaviti da se hladi.
Fil:
1/2 l mlijeka, 2 pudinga od jagode ili po vasoj želji, 250 g
margarina, 5 žlice šećera, 5 žlica šećera u prahu, 1 kg banana što sitnijih
Priprema:
Prokuhati mlijeko sa 5 žlica šećera i dodati puding
prethodno izmiksan sa 5-6 žlica mlijeka, skuhati dok se ne zgusne puding par
minuta skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Istresite iz šerpe u kojoj ste
kuhali u zdijelu u kojoj ćete miksati puding i margarin
kad istresete puding u zdijelu po vrhu stavite plastičnu
foliju da vam se nestvori kožica na vrhu, foliju stavite skroz ravno na puding.
Nema veze malo će se zalijepti ali nije to ništa zatim u ohlađen puding dodati
margarin prethodno izmiješan sa 5 žlica šećera u prahu kad je to sve
izmiješano. Nakon što je rolat ohlađen slijedi slaganje tortica. Rolat
isijecite na tanke kriškice da ih ima što više onda u malu tepsiju sa obručem
11 cm, staviti prvo okolo kriškice rolata i zatim na dno okolo poredajte 4-5
kriškica a na dno dvije kriškice.
Zatim staviti malo fila a onda cijele banane u krug i onda
opet pokriti banane sa filom. Ostaviti da se stegne 2-3 sata, onda skinuti
obruč i ukrasiti sa izmiksanom šlag pijenom i čokoladnim sirupom.
(CURE.BA)