Open top menu
četvrtak, 3. srpnja 2014.


Sastojci

2 Jufke:

½kg brasna
2 manjih jaja
1 kasika ulja
na vrh noza soli
mlake vode
Nadjev:
2kg kiselih jabuka
2dl secera
po zelji cimeta
po zelji 1 solja fino sjeckanih oraha

Premazivanje kora:
 100g istopljenog maslaca

Preljev ili Agada
 1kg secera  1l vode


Priprema



1. Od sastojaka za jufku zakuhati 2 jufke i ostaviti ih da odmaraju na toplom mjestu.
2. Jabuke oguliti i izrendati dodati im secer i po zelji ostale sastojke.
3. Maslac istopiti.
4. Razviti jufke tanke kao za baklavu i ostaviti da se sasvim malo prosuse.
5. Jufke izrezati u obliku pleha ili tevsije. I sloziti tako da svaku jukicu koju stavimo u tevsiju poprscemo sa malo rastopljenog maslaca.
6. Slozenu pitu izrezati u kocke ili kao baklavu, posuti ostatkom maslaca i peci na niskoj temperaturi 175* dok se fino nezarumeni.
7. Secer i vodu staviti da se kuhaju jednu pola sata. ispecenu pitu zaliti sa vrelom agadom. Zalijevati dok god pita upija( nemojte previse bas zalijevati gledajte koliko je piti potrebno da ne bi bila  mljecava pita)
8. Pitu dobro rashladite i posluzite tj. ako mozete docekati da se ohladi. :)



Izvor: www.coolinarika.com
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian