Kolac od piskota je nastao kao zelja za nesto slastko posle iftara. Poseban ukus ovom kolacu daje Neskafa u koju se umakaju piskote. Jako lagan desert a jos laksa izvedba za kratko vrijeme.
Sastojci
Za koru potrebno je:
20 komada piskota
1 supena kasika praska za neskafu
150 ml mlijeka ili vode
Za fil potrebno je:
2 pakovanja praska za puding od vanile
800 ml lijeka
4 supene kasike secera
125 gr maslaca
100 gr mlevenih oraha (nije neophodno)
100 gr cokolade za kuvanje
Za posipanje potrebno je:
50 gr kokosovog brasna
Priprema
IZRADA FILA:
1
Ostaviti mlijeko da se zagreje. Od cjele kolicine mlijeka odvojiti 200 ml i u to pomesati prasak za puding od vanile i 4 supene kasike secera.
2
Kada preostalo mlijeko provri, dodati smjesu od pudinga.
3
Smjesu mjesati sve dok ne provri i paziti da se ne stvore grudvice.
4
U puding dok je jos vruc dodati maslac, mjesati i sacekati dok se maslac istopi.
5
Odvojiti 1/4 od pudinga i izruciti u jedanu dublju posudu. Ovaj deo pudinga koristiti za ukrasavanje.
6
U 3/4 od pudinga dodati cokoladu za kuvanje. Ostaviti da se cokolada istopi. Stalno mjesati dok se smjesa ne ujednaci i ne poprimi cokoladnu boju. Dodati mlevene orahe. Pomesati. Odvojiti malo od ove smjese za ukrasavanje.
ZA KORE KORISTITI PISKOTE I FILUJTE IH OVAKO::
1
Od praska za Neskafe i mlijeka ili vode napraviti jaku Neskafu.
2
U Neskafu umakati 10 piskota za prvi red kore. Poredjati ih na plitku posudu.
3
Posuti 1/2 od cokoladne smjese pudinga iznad piskota i poravnjati.
4
Umakati u neskafu drugih 10 piskota za drugu koru. Poredjati iznad cokoladne smjese.
5
Opet posuti sa preostalom 1/2 od cokoladne smjese pudinga iznad piskota i poravnjati.
POSIPANJE I UKRASAVANJE KOLACA:
1
Dobiveni kolac posuti kokosovim brasnom.
2
Kolac seci na osam jednakih djela.
3
Svaki deo ukrasiti smjesom pudinga od vanile tako da sa supenom kasikom dohvatiti deo smjese pudinga i preokrenete na komad kolaca.
4
Na zuti dio ukrasa staviti malo od cokoladne smjese.
Posluživanje
Piskote filovati dok je smjesa od pudinga jos topla. Ohladiti kolac i posluziti.
Izvor: coolinarika.com
utorak, 22. srpnja 2014.