Open top menu
petak, 4. srpnja 2014.



Sastojci:

 Biskvit :

4 belanca
125 g šećera
125 g lešnika
25 g brašna

Čokoladni mus sa konjakom:
4 žumanca
25 g šećera
100 ml slatke pavlak
300 g tamne čokolade ( 70 % )
100 ml slatke pavlake
4 listova želatina
300 ml slatke pavlake
5 kašika konjaka



Preliv:
100 g tamne čokolade ( 70 % )
100 ml slatke pavlake
 50 g maslaca

Postupak :

Biskvit :
Ulupajte belanca dok ne dobijete čvrst sneg . Dodajte šećer i još mutite dok se ne sjedini sa
belancima. Lešnike sameljite . Pomešajte ih sa brašnom i dodajte belancima . Pečite tortu u
kalupu od 24 cm u prečniku,na 180 stepeni C, 20-24 minuta.
Čokoladni mus :
 
Umutite žumanca , šećer i slatku pavlaku u šerpi .Stavite na paru da proključa i mešajte dok ne
postane svetla i gusta smeša. Uklonite sa vatre .
U drugoj šerpi stavite da proključa slatka pavlaka . Uklonite šerpu sa vatre i dodati čokoladu .
Mešati dok se čokolada ne otopi pa krem pomešati sa prethodno napravljenim kremom od
žumanaca, lagano sipajući uz stalno mešanje čokoladni fil u žumanca. Mutite žicom dok ne
dobijete gladak i gust čokoladni krem .
Potopiti želatin u hladnoj vodi 10 min .Procediti vodu i otopite želatin na pari ili u mikrotalasnoj
rerni. Pomešajte rastopljeni želatin sa čokoladnim kremom , snažno mešajući da sedobro sjedine
. Neka čokoladni krem odstoji na sobnoj temperaturi dok ne očvrsne uz povremeno mešanje.
Konačno ,umutite 300 ml slatke pavlake do guste kreme i dodajte malo po malo u čokoladni krem
. Pomešajte dobro sve da dobijtete glatku, ujednačenu mousse kremu . Dodajte konjak na kraju.
Sipati gotov čokoladni mus preko biskvite . Stavite tortu u frižider na nekoliko sati ili preko noći.
Tortu prelijte, kada se skroz ohladi, čokoladnom glazurom, koju ćete napraviti tako što ćete
otopiti na tiganju maslac,pa dodati čokoladu i sve to sjediniti sa ulupanom slatkom pavlakom.



Izvor: ( www.detsoteliv.no)

Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian