Sastojci: Količina:
- 3-4 srednja krompira 750 grama
- brašno tip-40 400 grama
- jaja 3 komada
- 1 kašičica soli 5 grama
- maslac 50 grama
Uputstvo za pripremu:
Obarite krompir u ljusci. Kada je gotov, oljuštite ga i isecite na komade kako bi se brže ohladio.
Ispasirajte kromšir kao za krompir pire.
Dodajte komad maslaca, a ukoliko vam se čini da je krompir suv, dodajte malo vode.
Umutite tri jajeta sa malo soli, žicom, laganim tempom kako se ne bi napravila pena.
Dodajte jaja u ispasirani krompir i mutite varjačom.
Možete mutiti mikserom ako želite da skratite proces i dobijete glatku masu.
Zatim u testo postepeno dodajte 300 grama brašna, muteći sve vreme.
Nemojte da vas obeshrabri ako je testo tečno ili lepljivo - nastavite da mešate, sve dok se krompir i jaja ne integrišu sa brašnom i stvore kompaktnu masu.
Tada počnite da mesite rukama. Slobodno dodavajte po malo brašna, ali postepeno, da na kraju procesa ne biste dobili tvrdo testo.
Kada je testo kompaktno i glatko, podelite ga na jednake loptice. Od ove količine brašna i krompira mogu se razviti 4 loptice.
Potom ih uvijte u providnu foliju i ostavite testo da odstoji pola sata u frižideru.
Rasklagijajte loptice i secite ih na trake koje ćete potom oblikovati u valjke debljine jednog prsta.
Izvajane trake celom dužinom pritiskajte viljuškom da bi se dobile "brazde" karakteristične za njoke.
A zatim ih secite na komade dužine između jednog i dva centimetra. Vodite računa da nož sve vreme bude čist i suv, kako se testo ne bi lepilo za njega, a njoke se kidale pri sečenju.
Pre neko što ih spakujete u kese za zamrzavanje, njoke poslažite na poslužavnik, i stavite u zamrzivač na 20 minuta da se stegnu. Ako ih odmah stavite u kese i zamrznete, slepiće se. Nakon toga, pakujte ih u kese i odložite u zamrzivač.
Napomena:
Ovo je osnovni recept za njoki testo. U ovu kombinaciju možete dodati mrvljeni sir (za pite i gibanice), čili ili ljutu tucanu papriku. Ukoliko volite da eksperimentišete, pre brašna u krompir možete dodati sok od cvekle ili mrvljeni odmrznuti spanać, i tako dobiti njoki u boji. Njoki može biti glavno jelo (sa dodatkom nekog sosa), prilog uz meso ili gulaš, a takođe i poslastica (sa prezlama, šećerom i cimetom). Kuvaju se u vreloj vodi, a gotove su kada isplivaju na površinu.
Izvor: http://zena.blic.rs/