Open top menu
petak, 11. srpnja 2014.




Sastojci:                             Količina:

- 3-4 srednja krompira     750 grama
- brašno         tip-40            400 grama
- jaja                            3 komada
- 1 kašičica soli                    5 grama
- maslac                           50 grama


Uputstvo za pripremu:

Obarite krompir u ljusci. Kada je gotov, oljuštite ga i isecite na komade kako bi se brže ohladio.


Ispasirajte kromšir kao za krompir pire.

Dodajte komad maslaca, a ukoliko vam se čini da je krompir suv, dodajte malo vode.

Umutite tri jajeta sa malo soli, žicom, laganim tempom kako se ne bi napravila pena.

Dodajte jaja u ispasirani krompir i mutite varjačom.



Možete mutiti mikserom ako želite da skratite proces i dobijete glatku masu.

Zatim u testo postepeno dodajte 300 grama brašna, muteći sve vreme.

Nemojte da vas obeshrabri ako je testo tečno ili lepljivo - nastavite da mešate, sve dok se krompir i jaja ne integrišu sa brašnom i stvore kompaktnu masu.

Tada počnite da mesite rukama. Slobodno dodavajte po malo brašna, ali postepeno, da na kraju procesa ne biste dobili tvrdo testo.

Kada je testo kompaktno i glatko, podelite ga na jednake loptice. Od ove količine brašna i krompira mogu se razviti 4 loptice.

Potom ih uvijte u providnu foliju i ostavite testo da odstoji pola sata u frižideru.

Rasklagijajte loptice i secite ih na trake koje ćete potom oblikovati u valjke debljine jednog prsta.

Izvajane trake celom dužinom pritiskajte viljuškom da bi se dobile "brazde" karakteristične za njoke.

A zatim ih secite na komade dužine između jednog i dva centimetra. Vodite računa da nož sve vreme bude čist i suv, kako se testo ne bi lepilo za njega, a njoke se kidale pri sečenju.

Pre neko što ih spakujete u kese za zamrzavanje, njoke poslažite na poslužavnik, i stavite u zamrzivač na 20 minuta da se stegnu. Ako ih odmah stavite u kese i zamrznete, slepiće se. Nakon toga, pakujte ih u kese i odložite u zamrzivač.

Napomena:
Ovo je osnovni recept za njoki testo. U ovu kombinaciju možete dodati mrvljeni sir (za pite i gibanice), čili ili ljutu tucanu papriku. Ukoliko volite da eksperimentišete, pre brašna u krompir možete dodati sok od cvekle ili mrvljeni odmrznuti spanać, i tako dobiti njoki u boji. Njoki može biti glavno jelo (sa dodatkom nekog sosa), prilog uz meso ili gulaš, a takođe i poslastica (sa prezlama, šećerom i cimetom). Kuvaju se u vreloj vodi, a gotove su kada isplivaju na površinu.



Izvor: http://zena.blic.rs/
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian