Open top menu
četvrtak, 3. srpnja 2014.





ZA BISKVIT: 

170 g brašna,

 35 g čokolade u prahu ili kakaoa,

100 g šećera, 

140 g rastopljenog maslaca,

 1 jaje,

 1 vanilin šećer,

 malo soli.

ZA SLADOLED: 
250 ml punomasnog mleka,
 250 ml slatke pavlake, 
6 žumanca,
 90 g šećera, 
1 štapić vanile.


PRIPREMA:

Izmešajte brašno, čokoladu u prahu, šećer i vanilin šećer, dodajte rastopljeni maslac i jaje. Zamesite testo, zamotajte u providnu foliju i ostavite 30 minuta u frižideru. Testo rastanjite između dva lista papira za pečenje, isecite na pravougaonike željne veličine, pa zajedno sa papirom prenesite na pleh za pečenje. Izbockajte na par mesta i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 12-15 minuta. Keksiće ostavite da se ohlade, pa polovinu poređajte jedan pored drugog. Premažite ih omekšalim sladoledom i preklopite preostalim keksićima. Sve stavite u zamrzivač da se stegne. Za sladoled pomešajte u šerpici mleko i slatku pavlaku i dodajte štapić vanile. Zagrevajte mleko na srednje jakoj vatri do tačke vrenja, zatim sklonite sa vatre, poklopite i ostavite oko deset minuta, pa izvadite vanilu. U međuvremenu umutite žumanca sa šećerom, pa u njih polako sipajte vruće mleko mešajući sve vreme da se žumanca ne bi zgrušala. Vratite sve u lonac, pa kuvajte na laganoj vatri neprestano mešajući dok se krem ne zgusne. Krem odmah prespite u činiju sipajući ga kroz gustu mrežastu cediljku, pa činiju sa kremom stavite u drugu posudu sa hladnom vodom i ledom. Kada se ohladi stavite krem u zamrzivač da se stegne.



Izvor: https://www.facebook.com/pages/Najbolji-recepti/585504168179932?fref=photo
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian