Open top menu
petak, 11. srpnja 2014.

Lagan i osvježavajući kolač od sira i soka od narandže. Slično nešto već sam pravila.




Sastojci

Kora:
 5 jaja
1 dlulja
4 kašike šećera
4 kašike brašna
2 kašike kakaoa
1 prašak za pecivo

Fil od sira:

 500 gr krem sira
150 gr putera
200 gr šećera u prahu
1 vanilin šećer


Fil od narandže:

2 pudinga od vanile
4 kašike šećera
7 dl soka od narandže
Dekoracija:
 2-3 dl slatke pavlake




Priprema

1
Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i sa kašikom šećera umutiti u čvrst snijeg.
Posebno umutiti žumanjke sa preostalim šećerom pa dodati ulje, brašno, kakao i prašak za pecivo te dobro izmješati. Na kraju dodati šam od bjelanjaka i polako promiješati varjačom.
U tepsiju obloženu papirom za pečenje sipati pripremljenu smijesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 180 °C dok ne porumeni.
2
Umutiti puter sa šećerom u prahu i vanil šećerom pa dodati krem sir i dobro izmješati.
3
U šerpu sipati 6 dl soka od narandže, dodati šećer i ostaviti da proključa.
Posebno razmutiti puding od vanile u preostalom soku pa sipati u ključali sok. Nastaviti sa kuvanjem na umjerenoj temperaturi neprestalno mješajući dok se ne zgusne.
4
Koru premazati filom od sira, zatim nanijeti prohlašeni fil od pudinga te poravnati i ostaviti da se ohladi.
Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati preko fila.
Kad se kolač ohladi, isjeći na kocke željene veličine.



Izvor: coolinarika.com
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian