Sastojci:
Biskvit:
4 jaja
100g sećera
100g butera
100g čokolade
110g brašna
20g gustina
1 kesica vanil sećera
Krema:
6 dl slatke pavlake
200g krem sira
100g sećera u prahu
1,5 kesica instant želatina
1 kesica šlag fixa
150g crne mliečne čokolade
20ml soka od kompota (od višanja)
Puding od višanja:
1 tegla kompota od višanja
2 kašike sećera
2 kašike gustina
Ganache:
220ml slatke pavlake
200g crne mliječne čokolade
I još: 30 ml soka od višanja( iz kompota) za prelivanje biskvita
Priprema:
1
Uključite pećnicu na 180°C.
Otopite čokoladu sa buterom pa malo prohladite.
Umutite jaja sa sećerom i vanil sećerom pa postepeno dodajte brašno sa gustinom i na kraju pažljivo umiješajte otopljenu i prohladjenu čokoladu sa buterom. Sve dobro sjedinite pa masu izlijte u već pripremljen kalup(26cm)sa pek papirom.
Pecite oko 15-20 min.
Gotov biskvit ohladite i presijecite na pola tako da dobijete dva biskvita.
2
Za puding od višanja:
Kompot od višanja sipajte u šerpu, odvojite 50ml soka na stranu. U ostatak stavite dve kašike sećera pa kratko prokuvajte(ukoliko su višnje krupnije, možete ih isitniti). Gustin razmutite u malo vode pa dodajte u provrele višnje,brzo miješajte dok se ne zgusne, a onda sklonite sa vatre.
Jedan biskvit postavite u kalup,prelijte sa 5-6 kašika soka od kompota i premažite vrućim pudingom od višanja.
Potom ostavite da se hladi.
3
Dobro umutite slatku pavlaku pa joj dodajte umućen krem sir sašećerom u prahu. Lijepo sjedinite.
Instant zelatinu spremite prema uputstvu na kesici pa umiješajte uz brzo mijeešanje u slatku pavlaku,dobro izmešajte i dodajte kesicu šlag fixa.
Pripremljenu kremu podelite na pola.
U jednu polovinu dodajte 150g otopljene čokolade,dobro izmiješajte i nanesite u kalup preko pudinga od višanja,fino izravnjajte.
U drugu polovinu kreme dodajte 20 ml soka od višanja(iz kompota) izmiješajte i fino razmažite preko čokoladne kreme. Poklopite preostalim biskvitom i njega prelijte sa 5-6 kašika soka od kompota.
4
Ganache:
Čokoladu izlomite i prelijte slatkom pavlakom pa stavite na srednju vatru da se otopi,stalno miješajte i vodite računa da ne provri.
Gotov ganache prelijte preko biskvita i ostavite tortu u frižider na hladjenje( najbolje je da prenoci).
Ohladjenu tortu ukrasite po želji.
Preuzeto sa: coolinarika.com