Pazljivo provereni saveti koji vam mogu pomoci da spremite ukusnije
jelo,snadjete se bolje u nelagodnim situacijama...pretpostavljam da neke
već znate,no ako imate vremena bacite pogled
1.Belance će se bolje umutiti ako se doda malo soli.
2.Čep zaglavljen u grliću flaše će se lako izvaditi ako se prelije vrelom vodom.
3.Vrela mast neće prskati ako se u posudu doda malo soli ili brašna pre prženja.
4.Kuvan krompir će se lakše seći ako se prelije hladnom vodom odmah posle kuvanja.
5.Torta će duže ostati sveža ako pored nje u zvonu ostavite pola jabuke.
6.Ukoliko želite cele orahe iz ljuske,potopite ljuske 24 sata u toplu vodu.
7.Sveža jaja se prepoznaju po gruboj i hrapavoj ljusci,dok bajata imaju glatku i sjajnu ljusku.
8.Maslinovo ulje će ostati sveže mnogo duže kada se u flašu stavi jedna kocka šećera.
9.Beli luk će slabije mirisati ako se iz njegove sredine uklone zeleni proklijali izdanci.
1
10.Ako ispečen kolač neće da se odvoji od tepsije,postavite tepsiju kratko na vlažnu krpu.
11.Suvo groždje će se lakše seći ako obe strane noža tanko premažete puterom.
12.Mleko se neće zalepiti za posudu u kojoj se kuva ako se ista prethodno ispere hladnom vodom.
13.Zaustavićete kipenje ako stavite varjaču izmedju lonca i poklopca.
14.Zelena salata će ostati duže sveža ako je umotana u novinsku kartiju.
15.Tvrdo meso će biti mekše kada je dva sata pre prženja ili dinstanja preliveno sa uljem i sirćetom.
16.Sveže sečeno voće neće potamneti ako se prelije limunovim sokom.
17.Sir se neće osušiti ako stoji na hladnom mestu u krpi nakvašenoj sirćetom.
18.Slatka hrana ima bolji ukus kada joj se doda malo soli,a slana jela i sosovi kad im se doda malo šećera.
19.Paradajz će se lakše oljuštiti ako se potopi u ključalu vodu ili sa njom opari.
20.Kvasac će duže ostati svež ako se odloži u zatvorenu teglu.
21.Brusnice sprećavaju budj ako se dodaju crvenim dzemovima prilikom kuvanja.
22.Švapski sir će ostati duže svež ako se ostavi u dobro zatvorenoj kutiji okrenutoj naopačke.
23.Filter kafa će biti blaža ako u filter sa kafom stavite malo soli.
24.Insekti se iz zelene salate ili kupusa uklanjaju ako se isti umoče u slanu ili vodu pomešanu sa sirćetom.
25.Meso će se lakše i brže ispržiti ako je potpuno suvo,a ulje dovoljno vruće.
26.Ako se jaja zalepe za posudu u kojoj su,istu treba pokvasiti da bi se odvojila od nje.
27.Kuvani kukuruz će ostati žut ako se u vodu neposredno pre vadjenja doda kašičica limunovog soka.
28.Limun će dati gotovo duplu količinu soka ukoliko se pre cedjenja ostavi 15 minuta u toploj vodi.
29.Čajnik ne prati deterdžentom.Dovoljno ga je isprati toplom vodom.
30.Zelena salata će najviše sačuvati hranljive sastojke ako se kratko opere ispod tekuće vode.
31.Kobasice neće pući i manje će dimiti ako pre pečenja budu u vreloj vodi 8 minuta.
32.Banane i paradajz će dobro sazreti ako se upakuju u vlažnu krpu,a zatim u papir.
33.Sir ćete lakše rendati ako je prethodno bio 15 minuta u frizu.
34.Ruke će izgubiti miris ribe ako se protrljaju sirćetom ili solju.
35.Očistite pečurke samo kratko pod mlazom vode,jer u suprotnom upiju previše vode.
36.Sveže torte će se glatko seći ako se nož posle svakog isečenog parčeta umoči u hladnu vodu.
37.Groždjice,sitno voće i čokoladne mrvice neće potonuti u testu ako ih pospete brašnom.
38.Jaja će se brže i lakše umutiti ako se prvo umuti samo belance,a onda i žumance.
39.Kristalno staklo će ostati bistro ako se ispere u toploj vodi kojoj je dodato malo sirćeta.
40.Pirinač će dobiti snežnobelu boju ako dodate nekoliko kapi limunovog soka u vodu za kuvanje.
41.Mutnu govedju supu moguće je izbistriti dodavanjem jednog umućenog belanca kada supa vri.
42.Najsočniji je limun sa tankom koricom koja je glatka,a mali i srednji plodovi obično imaju tanju koru od velikih.
43.Jaje je bolje razbiti o ravnu površinu nego o ivicu posude jer će tako pukotina biti manja i komadići ljuske neće upasti u belance.
44.Escajg od nerdjajućeg čelika će ostati sjajan ako se posle ispiranja protrlja korom od limuna.
45.Supa će biti ukusnija ako se posoli tek pošto provri.
46.Krofne će biti vazdušastije i manje upiti ulja ako se u umešeno testo pre prženja doda 1 kašika ulja.
47.Slatka pavlaka se mnogo lakše muti ako se prethodno dobro ohladi.
48.Miris budji će nestati iz frižidera ako se isti obriše vodom kojoj je dodato sirće.
49.Pirinač ili testo se neće zalepiti za dno posude ako se u kipuću vodu prvo doda malo putera ili ulja.
50.Sa nekoliko kapi limuna sneg od belanaca će se bolje umutiti.
51.Fleke od crvenog vina se mogu skinuti sa tepiha ili tapaciranog nameštaja penom za brijanje.
52.So,sirće pa ulje je redosled kojim se stavljaju začini za salatu.
53.Nove tepsije treba,pre prve upotrebe,15 minuta grejati prazne u jako zagrejanoj rerni.
54.Peršun nikada ne kuvati nego ga posuti tek kada je jelo gotovo.
55.Svinjsko meso se neće skupiti prilikom pečenja ako je prethodno bilo potopljeno 5 minuta u kipućoj vodi.
56.Hleb će ostati duže svež ako je u posudi sa njim i struk celera.
57.Prilikom kuvanja povrće koje raste u zemlji stavlja se u hladnu vodu,a ono koje raste iznad zemlje u toplu.
58.Krompir salata je mnogo ukusnija ako joj, pored soli, bibera i ulja, umesto sirćeta, dodamo belog vina. Salatu začiniti dok je krompir još topao.
59.Oči neće suziti pri sečenju luka ako se spusti glavica na nekoliko trenutaka najpre u vrelu vodu a zatim u hladnu.
60.Pečeno pile preliti još dok je toplo belim vinom – kožica će ostati sočna i ukusna.
Izvor: www.coolinarika.com
ponedjeljak, 1. rujna 2014.