Open top menu
ponedjeljak, 1. rujna 2014.

Vracajuci se iz skole, onako gladni i umorni, uvijek bi se radovali kad osjetimo miris pite prolazeci kroz mahalu. Ako je miris postajao intezivniji kako prilazimo kuci, korak bi postajao zurniji i radosniji znajuci da nas ceka pita za rucak. U mom roditeljskom domu pita je bila jedno od omiljenih bosanskih jela, a to sam prenijela i na moju porodicu. Djeca ce rado jesti vani, ali ako znaju da je pita za rucak, onda ce zasigurno doci kuci za rucak...



Sastojci

 
ZA KORE:
     500 gr brasna za pite i kolace
     1/3 kasikice soli
     2 - 3 kasike ulja
     325 ml mlake vode
   
ZA NADJEV:
     1200 gr sitno sjeckanog krompira
     1 kasikica soli
     1/2 kasikice bibera
     150 gr ili velika glavica crnog luka izrendana
      alternativno:
     1 zelena paprika sitno isjeckana
     ili 100 gr suhog mesa veoma sitno isjeckan
   
ZALJEV:
     150 provrele vode
     pinch soli
     pinch bibera
     1/2 cehne izgnjecena cesnjaka (optimalno samo u krompirusu bez iceg)
   
PREMAZ:
     50 gr domaceg milerama
         



Priprema

    1.
    Zamijesiti mekano i glatko tijesto od brasna, soli, ulja i vode. Podijeliti na pola (jufke 400 gr) i premazati puterom, pokriti celofanom i ostaviti da odstoji na toplom dok spremamo nadjev.
    2.
    Oguliti krompir oko 1.5 kg. isjeckati na kockice veoma sitno, luk izrendati i sve fino umijesiti sa solju i biberom po zelji. Po zelji dodati papriku ili suho meso sitno sjeckano.
    3.
    Razvaljati jufku na pola od zeljene velicine, premazati uljem ili puterom, previti na pola i ostaviti na stranu, isto uraditi sa drugom jufkom.
    Prvu jufku staviti na sredinu i vratiti onu presavijenu polovinu na mjesto i rastezati rukama do zeljene velicine. Presjeci jufku na 3 dijela i filovati 1/6 nadjeva. Uvijati jufku po zelji u zvrkove, ili krenuti od sredine i uvijati jednu oko druge dok ne popunite tepsiju. Ja sam koristila tepsiju velicine 36 i ova kolicina sastojaka mi je tacno popunila tepsiju.
    4.
    Peci 40 minuta na 425 stepeni (zavisi i od rerne) potom zaliti vrelim zaljevom i vratiti u rernu jos 5 minuta. Izvaditi iz rerne i premazati mileramom.



Izvor: www.coolinarika.com


Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian