Potrebno:
Jedan kilogram tankih kora, 800 grama oraha (može manje a još bolje
više), 100 grama prezli, 200 grama suvog grožđa, kilogram i još 100
grama šećera, pola litre i još malo ulja.
Pomješati samljevene orahe, prezle, suvo grožđe, malo šećera i malo ulja.
Priprema:
Pouljiti pleh, redati kore po dvije tri jednu preko druge pa preko njih ravnomjerno raspoređivati prethodno pripremljen nadjev. Kada je sve poredano isjeći na kocke baklavu i preliti odozgo sa pola litre ulja koje se mora ravnomjerno rasporediti. Ulje se maže da se kore ne bi podizale. Staviti u vruću rernu, smanjiti toplotu na 180 stepeni i peći oko pola sata ali uz stalno provjeravanje da gornje kore ne pregore. Ako vidite da će pregorjeti stavite alu foliju preko i nastavite da pečete.
Preliv:
Istovremeno skuvati sljedeći preliv:
1 l vode, 1kg šećera, 1 limun koji se oljušti i cijeli ubaci. Sve se ovo kuva dok se šećer ne rastopi. Kada je baklava pečena izvadi se i prelije ovim prelivom. Ne smije se prelivati preko cijele baklave jer će se gornje kore podići, već se preliv sipa polako na jedan kraj pleha.
Najbolje je da stoji u plehu jer će tako ravnomjerno upiti preliv.
Izvor: magazin.ba
Pomješati samljevene orahe, prezle, suvo grožđe, malo šećera i malo ulja.
Priprema:
Pouljiti pleh, redati kore po dvije tri jednu preko druge pa preko njih ravnomjerno raspoređivati prethodno pripremljen nadjev. Kada je sve poredano isjeći na kocke baklavu i preliti odozgo sa pola litre ulja koje se mora ravnomjerno rasporediti. Ulje se maže da se kore ne bi podizale. Staviti u vruću rernu, smanjiti toplotu na 180 stepeni i peći oko pola sata ali uz stalno provjeravanje da gornje kore ne pregore. Ako vidite da će pregorjeti stavite alu foliju preko i nastavite da pečete.
Preliv:
Istovremeno skuvati sljedeći preliv:
1 l vode, 1kg šećera, 1 limun koji se oljušti i cijeli ubaci. Sve se ovo kuva dok se šećer ne rastopi. Kada je baklava pečena izvadi se i prelije ovim prelivom. Ne smije se prelivati preko cijele baklave jer će se gornje kore podići, već se preliv sipa polako na jedan kraj pleha.
Najbolje je da stoji u plehu jer će tako ravnomjerno upiti preliv.
Izvor: magazin.ba