Sastojci
Mere su u šoljama od 2,5 dl
paketić suvog kvasca (2 i po kašičice instant Flajšman kvasca)
1/3 šolje toplog mleka
1 kašičica šećera
prstohvat soli
2 šolje brašna
3 jaja na sobnoj temperaturi
1/4 šolje putera na sobnoj temperaturi (60 grama) ili ulna
1/4 šolje mleka
1 kašika esencije od vanile
1/2 šolje KRUPNOG ŠEĆERA
Priprema
1.
Umešati kvasac, kašičicu šećera i toplo mleko (nikako NE vrijuće) i ostaviti 15 minta, da se kvasac aktivira.
Dodati brašno i so i polako sve mešati kutlačom. Dodati jaja, jedno po jedno, puter (ulje), mleko i vanilu i sve sjediniti.
Ostaviti testo pokriveno na toploj sobnoj temperaturi, dok se ne udvostruči u veličini (oko 1 sat).
2.
Tek tada umesiti KRUPNI ŠEĆER. Kašikom odvajati testo za presu (veličina zavisi od veličine prese za vafle) i peći dok ne porumeni.
KRUPNI ŠEĆER će se karamelizovati i daće specijalni dodatni ukus, a malo će ga ostati i za ''krckanje''
3.
U zatvorenoj posudi mogu da stoje i po nedelju dana i odlični su kad se malo podgreju u rerni ili tosteru.
Jesti vruće i uživati maksimalno!
4.
P.S. Postoji nekoliko vrsta vaflova čak i u Belgiji. Briselski vafli su drugačiji a ovaj recept je iz mesta Liège (izgovara se Ljeež) gde su, navodno, vaflovi izmišljeni, još u srednjem veku.
Izvor: coolinarika.com