U našim krajevima jedna od osnovnih namirnica u prehrani predstvljaju različiti oblici tjestetnina, peciva i drugih pripravaka baziranih na pšenici. Na žalost hljebovi, tjestenine, pite i ostala hrana spremljena od bijelog brašna predstavlja jednu od najnezdravijih vrsta hrane koju možete konzumirati. Od nje se ljudu debljaju a ovakva ishrana pogoduje stvaranju različitih oboljenja.
Ipak pšenicu konzumianu u obliku koji vam predstavljamo možete
pretvoriti u jednu od najzdravijih vrsta hrane koju ste ikada jeli, u
pravi pravcati eliksir mladosti i zdravlja za vas i vaše najmilije.
Potrebno je da pšenicu tretirate na takav način da izazovete njeno
klijanje te tako proklijalu konzumirate u momentu kada je najzdravija.
Taj momenat je najbolji u vremenu od 65-75 sati od početka klijanja.
Momenat klijanja pšenice predstavlja pravo čudo prirode koje nauka nije
uspjela adekvatno objasniti. Zašto to kažemo, zato što u momentu
klijanja pšenice dolazi do hemijskih reakcija kojima se stvaraju
biološki dragocijene materije koje nisu postojale prije klijanja. Procesom klijanja dolazi do višestrukog umnožavanja različitih vitamina,minerala i enzima u samom zrnu pšenice. C vitamin se ušesterostručuje, proteini se obogaćuju i postaju punovrijedni, uspavani enzimi se bude i aktiviraju a ovakva zrna sadrže vioke količine kalcijuma , fosfora, kalijuma i vitamina grupe B. Najznačajnija stvar je da se ove dragocjene supstance postavljaju u takav međuodnos koji u prirodi nigdje drugo nije pronađen i posebno je dobar za čovjeka.
biološki dragocijene materije koje nisu postojale prije klijanja. Procesom klijanja dolazi do višestrukog umnožavanja različitih vitamina,minerala i enzima u samom zrnu pšenice. C vitamin se ušesterostručuje, proteini se obogaćuju i postaju punovrijedni, uspavani enzimi se bude i aktiviraju a ovakva zrna sadrže vioke količine kalcijuma , fosfora, kalijuma i vitamina grupe B. Najznačajnija stvar je da se ove dragocjene supstance postavljaju u takav međuodnos koji u prirodi nigdje drugo nije pronađen i posebno je dobar za čovjeka.
Čim počnu klijati pšenične klice postaju obogaćene “supersastojcima” ali
svoj vrhunac sastojci prema istraživanjima dosežu u periodu od 65-75
sati od početka klijanja kada ih je najbolje konzumirati. U tim
momentima zrno sadrži čak 700 puta više magnezija nego u bijeli hljeb
koji se pravi također od zrna pšenice.
Nebrojene su blagodeti konzumiranja ovakve pšenice za sve ljude a
posebno se preporučuje trudnicama, djeci, sportistima ali i starim
osobama.
Konzumiranje proklijalih zrna pšenice pogoduje probavnom sistemu,
mišićima, jedan je od najboljih lijekova za depresiju i nervne probleme.
Zrna usporavaju starenje i poništavaju njegove efekte, pozitivno
djeluju na kožu, kosti, izuzetan su čistać krvi, dobar su detoksikant
kao i preventor karcinoma.
Količina koja vam je dovoljna za konzumaciju je 1-3 supene kašike
ovakvih zrna. Zrna imaju neobičan ali veoma prijatan ukus za večinu
ljudi a možete ih mješati sa voćem, medom, jogurtom i sl. Najbolja stvar
je što ovu sjajnu prirodnu hranu možete praviti u svom domu besplatno
tokom cijele godine te ne zavisite od kupovine, vremenskih uslova ili
godišnjeg doba.
UPUTSTVO ZA PRAVLJENJE KLICA PŠENICE:
Dvije šake (ili više ako imate mnogo ukućana) pšenice preberite ,
operate, stavite u veliku teglu. Napunite je vodom, pokrijte gazom i
ostavite da prenoći u mraku na prohladnom mjestu. Sutradan izbacite
vodu, naspite još jednom vodu ponovo isperite klice i ponovo odmah
prospite vodu. Klice više ne trebaju biti u vodi nego samo vlažne. Teglu
položite vodoravno tak da se klice rasporede u što tanjem sloju po
tegli i tako ostavite na sobnoj temparaturi. Klice je potrebno ispirati
dva puta na dan i opet izbaciti odmah svu vodu a zrna ostaviti u tegli
horizontalno što tanje raspoređena. Zrna će proklijati nakon prvog dana
bez vode a od momenta pojave prvih tačkica klijanja mjerite vrijeme
klijanja do 65-75 sati od početka. Tada bi dužina klica trebala biti
5-15 mm i treba ih konzumirati. Na našoj slici su zrna koja smo za
potrebe ovog teksta uzgojili i fotografisali nakon 70 sati od početka
klijanja. Ukoliko vam je nejasan proces jednostavno govoreći sve klice
nakon noći u vodi sljedećih 3-4 dana trebaju imati malkice vlage i
pristup zraku te se isprati barem dva puta na dan a temparatura gdje
stoje treba biti veća od 15 C. Ukoliko ovo ispunite uspjeh klijanja neće
izostati. Zrna pšenice možete nabavitu svuda i ona mogu stajati
neograničeno dugo do ovog procesa.
Klice možete konzumirati tokom cijele godine a ograničenja nema ni za
koga odnosno mogu i trebaju ih koristiti svi od djece do najstarijih
ukućana. Cijeli proces možete raditi na sličan način is a drugim vrstama
žitarica o čemu ćemo pisti u narednom period.
Podjelite ovaj tekst sa svojim prijateljima i rodbinom na Facebooku kako bi i oni mogli spoznati koristi pšeničnih klica.
ZdravljeBEZdoktora