Daaleko je ovaj sir od onog pravog trapista, al' mu je više nego dobra zamjena. Odličan domaći sir.
Sastojci
1 kg mladog sira
1 l mlijeka
200 gr margarina ili maslaca
1 prašak za pecivo
so po želji
Priprema
1
Mlijeko staviti na vatru da prokuha pa u njega staviti sir i kuhati nekih 5-7 minuta. Zatim sir dobro ocjediti od mlijeka.
U šerpi rastopiti margarin. U to dodati ocjeđen sir, prašak za pecivo i soli po želji, dobro mješati kašikom ili mikserom.
Okrugli ili četvrtasti kalup (može i neka posuda) obložiti folijom pa u njega istresti sir, poravnati i malo pritisnuti da ne bude rupica. Staviti u frižider da se ohladi.
2
Mlijeko u kojem je kuvan sir može se iskoristiti da se napravi mladi sir.
Izvor: http://www.coolinarika.com/
srijeda, 29. listopada 2014.