Sastojci
Za biskvit:
- 8 jaja
- 140 g šećera
- 120 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400
- 1 Prašak za pecivo
Za premaz biskvita:
- 300 g Džema marelica
Za kremu:
- 3 jaja
- 150 g šećera
- 1 Vanilin šećer
- 100 g maslaca
- 2 vrećice Želatine
- 100 ml hladne vode
- 350 g krem sira
- 200 ml slatkog vrhnja
- 1 limenka Kompota od marelica
Priprema
-
Za biskvit:
- U veću posudu stavite jaja, šećer i dobro izmiješajte električnom miješalicom. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i žlicom postepeno umiješajte u jaja.
- Dva lima za pečenje (40x31 cm) obložite papirom za pečenje i u njih ravnomjerno rasporedite smjesu. Pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C.
- Pečene biskvite zarolajte u papir za pečenje i pustite da se ohladi 20-30 minuta.
- Odmotajte biskvite, premažite ih džemom, ponovo zarolajte u papir i stavite u hladnjak najmanje 2 sata.
- Ohlađene rolade narežite na kolutove debljine do 1 cm.
- Okruglu zdjelu promjera 22 cm obložite prianjajućom folijom i u nju u krug posložite ¾ narezane rolade.
- Kremu ulijte u posudu s roladom. Na kremu posložite ocijeđene marelice iz kompota, a na marelice preostalu roladu. Šarlotu stavite u hladnjak na nekoliko sati da se krema dobro stisne.
-
Za kremu:
- 1U posudu stavite 3 žumanjka, šećer, vanilin šećer i na pari kuhajte 4-5 minuta neprekidno miješajući. Dodajte maslac i lagano miješajući kuhajte još nekoliko minuta i uklonite s pare.
- 2Želatinu pomiješajte s vodom i pustite da odstoji 5 minuta. Želatinu lagano zagrijavajte na vatri da se otopi pa ju umiješajte u jaja.
- 3Krem sir promiješajte i lagano umiješajte u smjesu.
-
4
Slatko vrhnje pomoću električne miješalice istucite u šlag, a bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
-
5
U jaja prvo umiješajte šlag, a zatim snijeg od bjelanjaka.
Posluživanje
Ohlađenu šarlotu okrenite na tanjur, uklonite posudu, prozirnu foliju i poslužite.Savjet
Ovu šarlotu možete iskombinirati s više vrsta marmelade i kompota.Izvor: coolinarika.com