Sastojci
101 pralina
HVALA svima vama i uredništvupočastite se…
R E C E P T*!!!
omotač*
30 dag čokolade tamne ili mliječne
3 žlice maslinova ili obična ulja
za F I L U*
2 naranče
1 žlica narančine marmelade
3-4 jaffa keksa
cimeta, vanilin ekstrakta
1 žlica likera ivonab*
i kalupi za praline
Priprema:
Najprije kalupe za praline staviti na hladno u duboko
U zdjelu srednje velicine stavite vodu i pustiti da zavrije. Preko te padele staviti drugu manju padelicu koja ne smiji dirati dira vodu i u njega stavite čokoladu potrganu na male komadice i tri zlicice maslinova ulja, smanjiti vatru na minimum i otopite čokoladu miješajući stalno.
Otopljenom čokoladom pomocu male zličice obložiti u tankom sloju stranice i dno kalupica i stavite u hladnjak cca 10 minuta da se stegne čokolada kao omotač .
Izvadite kalup iz hladnjaka i jošjednom premažite i stavite čokoladu tamo gdje se nije dobro uhvatila prvi puta i opet u hladnjak cca 10 minuta. Mlječnu ili belgijsku čokoladu (tj koju ćete koristiti za praline )drzite na pari tako da ne bude čvrsta.
Za filu u zdjeli izdrobiti 2-3 jafa keksa, dodati maslac na sobnoj temperaturi, malo likera od naranče , malo cimeta i smjesu naranče koju treba prokuhati i samljeti. Vilicom ili štapnim mikserom utrljajte maslac u kekse sve dok ne dobijete glatku smjesu.
Napunite premazani kalup dobivenom smjesom od keksa, naranče i likera, ostavite samo malo prostora za napraviti dno praline mljecnom cokoladom i vratite u hladnjak na oko pola sata.
Premazite zadnji sloj čokolade po vrhu tako da napravite dno praline, nožem poravnati ili špahtlom dno praline na kalupu i vratiti ponovo u frižider jos 1-2 h da se maslac i sve dobro stisne....istisnite pazljivo praline iz kalupa i uredite rubove ako nisu lijepi i ako vas smeta . Drzite praline hladnjaku prije posluženja. Možete ih staviti u košarice.
Ova količina je za cca 30 pralina ovisi o veličini kalupa od pralina. Ovdje je meni ispalo u ovim kalupima cca 30 pralina.
Ako nema punjenja sa narančom ubacim samo 1-2 višnje iz kompota i zalijem čokoladom isto su odlične praline.
Izvor: coolinarika.com