Open top menu
subota, 21. veljače 2015.

Ako volite Oreo keks i ako ste u potrazi za receptom za tortu koja se ne pece,a u isto vrijeme izgleda jako dekorativno i mocno,onda ste ,nadam se sa ovim receptom zavrsili pretragu!Torta na presjeku izgleda predivno,a o bogatstvu okusa da i ne govorim!To morate probati i uvjeriti se sami!



Sastojci


    Za podlogu:
     2 pakovanja (154 gr pakovanje) Oreo keksa
     100 gr otopljenog maslaca
    Cokoladna krema:
     200 gr tamne cokolade
     1 dl secera u prahu
     100 gr maslaca
     2 kasike hladne,jake kave ili likera od kave
     7 komada oreo keksa za slaganje u krug
    Cokoladni mousse:
     100 gr tamne cokolade
     50 gr maslaca
     2 kasikice jake kave
     1 dl secera u prahu
     6 bjelanjaka
     2 lista zelatina
    Krema od sira i Orea:
     250 gr philadelphia light
     2.5 dl slatkog vrhnja
     200 gr bijele cokolade
     1/2 limenke slatkog,kondenzovanog mlijeka
     1 kasikica vanili ekstrakta (moze i vanili secer,mahuna vanilije i sl.)
     4 lista zelatina
     1 pakovanje oreo keksa (moze i mini oreo ako imate)





Priprema

    1.
    Za podlogu cete izmrviti ili samljeti oreo keks (cijeli sa kremom) i u njega dodati otopljeni maslac,dobro izmjesati i utisnuti u modlu za torte promjera 24-26 cm.Moja je bila 24 cm. i bila je sasvim puna na kraju.Ostavite u hladnjak dok pravite cokoladnu kremu.
    2.
    Za cokoladnu kremu cete pjenasto izmiksati maslac i secer u prahu,u to dodati kavu i otopljenu cokoladu.Miksajte sve oko 5 min. da dobijete finu kremu.
    3.
    Uzmite podlogu iz hladnjaka i premazite je kremom.Na kremu u krug poslazite 7 oreo keksa i ostavite na stranu.
    4.
    Za cokoladni mousse cete otopiti cokoladu i maslac i u vruce dodati dva lista zelatina,koja ste prethodno natopili u hladnoj vodi i dobro ocjedili.Sve dobro izmjesajte da se zelatin otopi u cokoladi.Bjenanjke cvrsto izmiksajte sa secerom u prahu i dodajte kavi i lagano spatulom umjesajte otopljenu cokoladu ,Sve lagano izmjesajte da se fino spoji.Ostavite ga na kratko u zamrzivac da se malo stvrdne,lakse ce se stavljati na oreo kekse.
    5.
    Za kremu od sira otopite bijelu cokoladu i pjenasto je izmiksajte sa philadelphia sirom.U to dodajte kondenzovano mlijeko i miksajte 1-2 min.Dodajte i vanili ekstrakt.U to dodajte 4 lista zelatina,koja ste natopili u hladnoj vodi,dobro ocjedili i otopili u malo vruce vode(kasika,dvije vode).Otopljeni zelatin umjesajte u kremu od sira.Cvrsto izmiksajte slatko vrhnje i lagano umjesajte u kremu od sira i u to dodajte izlomljene oreo kekse.Sve lagano izmjesajte i pripremite se za slaganje torte!
    6.
    Slaganje;Napravili ste podlogu i premazali je cokoladnom kremom,na koju ste poslagali u krug oreo kekse.Sad uzmite cokoladni mousse i kasikom stavljajte gomilice u krug da pokrijete oreo kekse.Meni je ostalo par kasika viska,ali ako radite u vecem kalupu bit ce vam taman dosta.
    7.
    Sad uzmite krem od sira i orea i prvo kasikom popunite krug u sredini,pa isto kasikom popunite prostor oko stjenke i onda pokrijte kremom cijelu tortu!
    8.
    Ostavite je u hladnjak najbolje preko noci.
    9.
    Kada je dobro ohladjena uzmite noz i obrubite je oko stjenke da se odvoji i skinite obruc!
    Pustite masti na volju i ukrasite tortu!




Izvor: coolinarika.com


Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian