Salenjake na ovaj način sam naučila raditi od moje tetke, koja je mjastor za dizana tijesta.
Sastojci
tijesto
1 kg brašna
1/2 l mlijeka
2 dcl mineralne vode
3 kašike šećera
1 kašika soli
1 jaje
1 kocka svježeg
kvasca
oko 30 dkg sala
Priprema :
Ugrijati mlijeko. Odvojiti malo i staviti kvasac da
uskisne. Ostalo mlijeko staviti u posudu u kojoj ćete
mijesiti pa dodati mineralnu vodu, šećer, sol,
žumance i utučeno bjelance.U to staviti uzašli
kvasac i polako dodavati brašno da dobijete
mekano tijesto (ne premekano).Ostaviti da
udvostruči obujam, razvaljati i mazati samljevenim
salom(može i margarin) i tijesto preklopiti kao za
lisnato tijesto. Ostaviti da miruje 1/2 sata. Sve
ponoviti još dva puta. Nakon toga razvaljati, rezati
na trokute, na svaki trokut staviti malo marmelade,
zaviti i ostaviti kifle da narastu pa staviti peći na
200 stupnjeva.Pečene posuti šećerom u prahu.
Kad mi nestane sala kojeg uvijek stavim u zamrzivač
da imam u toplijim danima zamijenim ga
margarinom.
coolinarika.com
subota, 7. veljače 2015.