Ako sam u zurbi koristim gotove jufke. Ako imam nesto vremena onda zaista uzivam u razvlacenju domacih kora. Pita sa domacim korama je zaista nesto u cemu svi uzivamo...
Za kore:
500 gr brasna
1 jaje
1/4 kasikice soli
2 kasike ulja
cca 320 ml tople vode (po potrebi_
Za nadjev:
300-400 gr mladog sira ili Rikote
3 jaja
po zelji kiselog vrhnja
1/4 kasikice soli
Puter I ulje za premazivanje
Izrada:
Umijesiti tijesto za pitu dodavajuci polagano vodu dok ne dobijemo tijesto tvrdoce usne resice. Podijeliti u 3 dijela, natrijeti na brasnu da dobijete glatko tijesto te namazati uljem. Pokriti providnom folijom, stoljnjakom I ostaviti na toplom po mogucnosti oko 1 sat.
Razvlaciti kore otprilike velicine lima za pecenje, pouljiti I ostaviti da odstoji dok I druge dvije kore razvucemo isto.
Ukljuciti rerun na 425 F ili 220 C.
Vratiti se prvoj kori, razvuci je preko cijelog stola, prerezati na 4-5 dijelova I nadjevati sirom. Rolati u male zvrkice I stavljati u lim za pecenje.
Kad smo zavrsili sa svim korama, pitu namazati puterom ili uljem I staviti peci. Pecemo je oko 1/2 sata na 220 I onda jos 10tak minuta na 170.
Posluziit uz omiljenu salatu, jogurt ili kiselo mlijeko, kao predjelo ili glavno jelo.
(bebinakuhinjica.blogspot.com)
Posluziit uz omiljenu salatu, jogurt ili kiselo mlijeko, kao predjelo ili glavno jelo.
(bebinakuhinjica.blogspot.com)